Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

«ΞΥΛΟ» ΚΑΙ «ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ» ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

 

Σε πρωτοφανές ανακάτεμα της «τράπουλας» φαίνεται πως οδηγεί η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει προσεκτικά όλες τις κινήσεις στο πολιτικό ταμπλό.

Όποια και αν είναι η κατάληξη, είτε βρεθούν οι 200 βουλευτές για να στηρίξουν την πρόταση για απλή αναλογική είτε όχι, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποδεικνύεται πως «ξεγυμνώνει» πρόσωπα και κόμματα, τα οποία για πρώτη φορά καλούνται ανοιχτά να πάρουν θέση στο νέο δίπολο που δημιουργείται και αναμένεται στο μέλλον να αποτελέσει και το δίλημμα των επόμενων εκλογών.

Η πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφο από τα 17 έτη, η οποία βρίσκεται από χθες σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουλίου, έχει διαταράξει τις ισορροπίες τόσο μεταξύ των υπαρχόντων συμμαχιών, όσο και μέσα στα ίδια τα πολιτικά κόμματα. 

Καθώς πλέον καθίσταται εμφανές διά γυμνού οφθαλμού ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν εαυτούς συνοδοιπόρους του Κυριάκου Μητσοτάκη υπό την απειλή του πολιτικού εξοστρακισμού από την αυλή της ΝΔ. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ενώ το ΚΚΕ δηλώνει ότι ψηφίζει τις δύο βασικές διατάξεις, αλλά επιφυλάσσεται «επί της αρχής» αν αυτές έχουν τη μορφή νομοσχεδίου και όχι τροπολογιών.   

Το Ποτάμι βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τον Κ. Μητσοτάκη, υιοθετώντας ακόμη και τη ρητορική του.  Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όλη μέρα διέρρεε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση, που είναι «σύμφωνη με τις θέσεις του», αλλά το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα την καταψηφίσει!

Η κυβίστηση της Χαριλάου Τρικούπη αποδίδεται στις πιέσεις που ασκούνται στην ηγεσία από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, που συνεχίζουν να τραβούν το ΠΑΣΟΚ στην αυλή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλογιζόμενοι το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον.  

 Ωστόσο, αμφότεροι σε περίπτωση καταψήφισης της πρότασης της κυβέρνησης θα είναι έκθετοι, καθώς αυτή, όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τις προηγούμενες ημέρες, βασίζεται στην πρόταση που είχαν υποβάλει το 2015 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και οι δύο δελφίνοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, αντιδράσεις σημειώνονται και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, έτερου πόλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τάσσεται υπέρ της στήριξης της πρότασης για απλή αναλογική.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου