Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης την εντολή στις ιταλικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας στις Ιταλικές τράπεζες. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι το σχέδιο αυτό θα έχει 6μηνη διάρκεια και θα ενεργοποιηθεί αμέσως εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ιταλική κυβέρνηση ζήτησε άδεια για την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Προσθέτει πάντως ότι «δεν αναμένεται να υπάρξει ανάγκη για την χρήση αυτού το σχεδίου». Ανάλογα σχέδια έχουν ενεργοποιηθεί κατά καιρούς από πολλές χώρες – μέλη της Ε.Ε. και όπως τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, το ιταλικό σχέδιο σέβεται την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Οι Ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στα όριά τους, ιδίως μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση Ρέντσι έχει εκφράσει φόβους για ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες εκ μέρους των hedge funds. Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει στα 350 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το 30% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου