Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΛΜΥΡΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την πόλη Παλμύρα, στην επαρχία Χομς της Συρίας, η οποία απελευθερώθηκε στα τέλη Μαρτίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στη μάχη για την απελευθέρωση της Παλμύρας οι κυβερνητικοί είχαν την υποστήριξη Ιρανών και Ιρακινών σιιτών παραστρατιωτικών όπως και τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει πάψει από τότε στιγμή να εξαπολύει επιθέσεις προς την Παλμύρα. Το Σάββατο οι τζιχαντιστές, ύστερα από μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις, κατέλαβαν τρία σημεία ελέγχου ανατολικά της Παλμύρας.

«Οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στις συριακές δυνάμεις, στα μπλόκα ανατολικά της Παλμύρας. Η οργάνωση χρησιμοποίησε όλμους και πυροβολικό στην επίθεσή της, αναγκάζοντας τους κυβερνητικούς να τραπούν σε φυγή από τρία τουλάχιστον σημεία ελέγχου», είπε τοπικός μιντιακός ακτιβιστής μιλώντας στο ARA News.

Οι κυβερνητικοί υποχώρησαν μέσα στην πόλη της Παλμύρας, αφού σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες και δεκαπέντε τραυματίστηκαν. Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει ανησυχητικά στα περίχωρα της Παλμύρας, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να υποχωρούν μέσα σε αυτή.

Η Παλμύρα καταλήφθηκε τον Μάιο του 2015 από το Ισλαμικό Κράτος και απελευθερώθηκε τον Μάρτιο του 2016. Η πόλη, που είναι παγκοσμίως ξακουστή για τα αρχαιολογικά της μνημεία, υπέστη μεγάλες καταστροφές στις αρχαιότητές της από τους τζιχαντιστές.

Οι βάρβαροι φανατικοί ανατίναξαν αρχαίους ναούς, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το αρχαιολογικό μουσείο, αποκεφάλισαν τον υπέργηρο διευθυντή της αρχαιολογίας στην πόλη επειδή δεν τους αποκάλυπτε που είχαν κρυφτεί σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί για να μην πέσουν στα χέρια τους.

Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν τους αρχαίους ναούς γιατί τους θεωρούν «ειδωλολατρικούς» ενώ διεξάγουν και εκτεταμένο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων μέσω Τουρκίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου