Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

 

Σύσταση να μην ενδώσει μελλοντικά στις πιέσεις να συμμετάσχει το ΔΝΤ σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης στην ευρωζώνη έλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου.

Το Γραφείο είχε αναλάβει την παρουσίαση μιας έκθεσης για τα τυχόν λάθη του ΔΝΤ σχετικά με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Όπως επισημαίνει η Real, η συγκεκριμένη σύσταση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μήνυμα προς το Ταμείο να μην επιστρέψει στο φθινόπωρο στην Ελλάδα με νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ δέχεται μεγάλες πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως από Γερμανία και Ολλανδία, να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όμως η κ. Λαγκάρντ έχει τονίσει ότι αυτή την φορά δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις και θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι του που προϋποθέτουν βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια έχει ζητήσει την πραγματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο, καθώς και χαμηλότερα πλεονάσματα. «Το ΔΝΤ είναι ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα», είχε δηλώσει η γενική διευθύντρια του Ταμείου την Πέμπτη. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η έρευνα του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης διήρκεσε δύο χρόνια και στόχο είχε την αξιολόγηση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην κρίση της ευρωζώνης. 

Το πόρισμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου (στις 19 ή 20 Ιουλίου) παρουσία της κ. Λαγκάρντ. Στη συνέχεια, αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα. Η έκθεση που αναφέρεται στην Ελλάδα καταγράφει με λεπτομέρειες όλα τα γεγονότα από το 2010. 

Δίνεται έμφαση στην καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έγινε τελικά τον Μάιο του 2012, όμως δεν ασκείται ευθεία κριτική στην «συνταγή» που χορηγήθηκε στην χώρα μας. Ακόμα, γίνεται αναφορά στις προβληματικές σχέσεις μεταξύ των μελών της τρόικας και κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγορώντας την τελευταία για απειρία.

Το Γραφείο προτείνει την αποφυγή των πολιτικών πιέσεων στις τεχνικές αναλύσεις, μεγαλύτερη διαφάνεια στα προγράμματα διάσωσης, βελτίωση του συστήματος παρακολούθησης τω χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα και την ανάπτυξη από το ΔΝΤ μιας πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών ενώσεων όπως είναι η ευρωζώνη. Να σημειώσουμε ότι το Γραφείο τηρεί πλήρη ανεξαρτησία από το ΔΝΤ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου