Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

 

Ο Μάικα Τζόνσον, ο Αφροαμερικανός δράστης της επίθεσης στο Ντάλας, έκρυβε στο σπίτι του ένα πραγματικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με την αστυνομία.

"Στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του υπόπτου, η αστυνομία βρήκε υλικό που χρησιμεύει στην κατασκευή βομβών, αλεξίσφαιρα γιλέκα, τουφέκια, πυρομαχικά και ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε τακτικές μάχης", ανακοίνωσε η αστυνομία, αναφερόμενη στον 25χρονο, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είχε πολεμήσει στο Αφγανιστάν από το Νοέμβριο του 2013 ως τον Ιούλιο του 2014.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο Τζόνσον, ο οποίος σκότωσε 5 αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους 9 ανθρώπους προς το τέλος διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας στο Ντάλας, έδρασε μόνος του στην επίθεση αυτή και δεν είχε διασυνδέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα.

"Σε αυτό το στάδιο, φαίνεται ότι ήταν ένας μόνο ο δράστης και δεν είχε διασυνδέσεις ούτε είχε εμπνευστεί, βάσει αυτού που γνωρίζουμε, από κάποιο διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζεχ Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.

Ο ύποπτος εξήγησε κατά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχε με τους αστυνομικούς όταν είχε οχυρωθεί μετά την επίθεση σε ένα γκαράζ ότι είχε "οργιστεί" για τον θάνατο Αφροαμερικανών στα χέρια της αστυνομίας αυτήν την εβδομάδα και ότι ήθελε "να σκοτώσει λευκούς, ιδιαίτερα λευκούς αστυνομικούς".

Επίσης προτού σκοτωθεί από την έκρηξη βόμβας που πυροδότησαν οι αστυνομικοί με τη βοήθεια ενός τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ, ο 25χρονος είπε ότι "δεν έχει σχέσεις με καμία οργάνωση και ότι τα έκανε όλα μόνος του", σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν

Μαζικές πορείες ενάντια στην αστυνομική βία
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν την Παρασκευή στους δρόμους διαφόρων πόλεων στις ΗΠΑ, διαδηλώνοντας ενάντια τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών από πυρά αστυνομικών και πραγματοποιώντας μαζικές πορείες, στη σκιά της επίθεσης με θύματα πέντε αστυνομικούς στο Ντάλας.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην Ατλάντα και την Φιλαδέλφεια, ενώ πλήθος κόσμου μετείχε σε παρόμοιες εκδηλώσεις που έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο και το Φοίνιξ.

Χιλιάδες άτομα στην Ατλάντα πραγματοποίησαν πορεία, την μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Ο δήμαρχος της Ατλάντα Κάσιμ Ριντ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι η πορεία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, μολονότι περίπου 10 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Χθες, Παρασκευή, ήταν η δεύτερη ημέρα που πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση αστυνομικής βίας στη χώρα, μετά τον θάνατο από τα πυρά αστυνομικών του 32χρονου Φιλάντο Καστίλε κοντά στο Σεντ Πολ στη Μινεσότα και του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα.

Ο Καστίλε σκοτώθηκε από την αστυνομία στη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η σύντροφός του βιντεοσκόπησε με το κινητό της τις τελευταίες στιγμές του μετά τους πυροβολισμούς. Ο Στέρλινγκ σκοτώθηκε την Τρίτη στη διάρκεια διαπληκτισμού έξω από ένα παντοπωλείο με δύο λευκούς αστυνομικούς.

Ο θάνατος των δύο Αφροαμερικανών βύθισε τις ΗΠΑ στο πένθος και έφερε τη χώρα ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα του ρατσισμού, όπως είχε γίνει μετά τον θάνατο το 2014 ενός άοπλου Αφροαμερικανού εφήβου, του Μάικλ Μπράουν, από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου