Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤO ΒΕΡΟΛΙΝΟ

 

Ανοιχτό φέρεται να είναι το Βερολίνο σε ένα συμβιβασμό για την κρατική διάσωση των ιταλικών τραπεζών που θα προστατεύει εν μέρει τους μικρομετόχους. Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters παραμένει σταθερά ενάντια στην προστασία όλων των πιστωτών από απώλειες.

Το πρακτορείο σχολιάζει πως αυτό είναι μία ένδειξη ότι το Βερολίνο επιθυμεί να ρίξει λίγο τους τόνους για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία, αν και εξακολουθεί να απορρίπτει κατηγορηματικά μια στήριξη από τη Ρώμη για την προστασία όλων των πιστωτών, μικρών και μεγάλων.
  
«Δεν θα είμαστε Ταλιμπάν στο θέμα αυτό» διεμήνυσε ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υποτιμούνται οι κίνδυνοι που συνδέονται με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ακόμα και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που έχει δημοσίως υιοθετήσει σκληρή στάση.

Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Οι ιταλικές τράπεζες, που πάλεψαν για πολλά χρόνια, έχουν βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα που είναι αντιμέτωπο με περίπου 360 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να πάρει την «ευρωπαϊκή ευλογία» για μια κρατική διάσωση των τραπεζών. Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε ένεση φρέσκων κεφαλαίων στις ιταλικές τράπεζες με την χρήση δημόσιων πόρων, αλλά οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν να επιβληθούν πρώτα απώλειες στους πιστωτές -κυρίως στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

«Υπάρχει η διάθεση για συμβιβασμό στην εφαρμογή των κανονισμών για το «bail in». Είμαστε ικανοποιημένοι με μια μορφή μερικού «bail in» που θα προστατεύει τους μικρομετόχους» σημείωσε στο Reuters η γερμανική πηγή, προσθέτοντας: Η ιταλική πλευρά επιμένει να μην εφαρμοστεί καθόλου bail in. Αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Δεν θα δεχτούμε κατάφωρη περιφρόνηση των κανόνων bail -in. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου