Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

 

Ήδη από τα πρώτα χρόνια του πολέμου η μάχη του Χαλεπιού είχε χαρακτηριστεί ομοφώνως από τους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις ως «η μητέρα των μαχών» του εμφυλίου πολέμου και μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια που μαίνεται έχει παραλληλιστεί από ειδικούς, αλλά και από επίσημα χείλη, με την πολιορκία του Λένινγκραντ και του Στάλινγκραντ.

Η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται από την ολοένα και αυξανόμενη βιαιότητα της σύγκρουσης στο Χαλέπι, έχει θορυβήσει σε τέτοιο βαθμό τη διεθνή κοινότητα ώστε, όπως αποκάλυψε προχθές ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν να συμμαχήσουν οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις στη συριακή κρίση για να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις του Χαλεπιού.

Τα σενάρια.Αν και από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο που να επιβεβαιώνει ότι πράγματι έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, τα σενάρια αυτά αναπαράγονται από πολλά αμερικανικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα μετά τα μέσα Ιουνίου.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας μάλιστα στις σχετικές του δηλώσεις ανέφερε συγκεκριμένα πως «βρισκόμαστε σε μια ενεργή φάση στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς εταίρους μας στη Γενεύη και στο Αμάν και έχουμε συχνές επαφές με την Ουάσιγκτον.

Προχωρούμε βήμα βήμα προς ένα σχέδιο, αναφέρομαι αποκλειστικά στο Χαλέπι, που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε να πολεμούμε μαζί για να φέρουμε την ειρήνη και ο κόσμος να επιστρέψει στα σπίτια του».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tupolev-22M3 και τα καινούργια μαχητικά Sukhoi-34 προχώρησαν σε επιχειρήσεις εντός της Συρίας από τη βάση Χαμαντάν που παραχώρησε στη Ρωσία το Ιράν.

Η κίνηση αυτή, η οποία από το 1979 και εντεύθεν δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται από τους αναλυτές ότι ωθεί τη Ρωσία σε ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας και εν γένει βαθαίνει την ανάμειξή της στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα με την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας όμως στην ευρύτερη περιοχή, έχει αυξηθεί και η ένταση των βομβαρδισμών ειδικότερα στο Χαλέπι, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κάνει λόγο για αρκετούς νεκρούς από τα σφοδρά πλήγματα.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με έδρα τη Νέα Υόρκη κατηγορεί τη Ρωσία και την κυβέρνηση Ασαντ για χρήση εμπρηστικών βομβών στη βόρεια Συρία.

Η ένταση της μάχης για τον έλεγχο του Χαλεπιού έχει χτυπήσει κόκκινο εντός του καλοκαιριού καθώς ο στρατός πριν από εβδομάδες ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση η οποία κατέληξε στο να αποκοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών που βρίσκονται εντός της πόλης και ελέγχουν αρκετές συνοικίες της.

Η συμμαχία των αντάρτικων ομάδων που δρουν στο Χαλέπι και στις οποίες συμμετέχουν από μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μέχρι μαχητές της οργάνωσης που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως η Αλ Κάιντα της Συρίας, της Τζαμπάτ Αλ Νούσρα.

Δηλαδή, αντεπιτέθηκαν με αποτέλεσμα να σπάσουν τον αποκλεισμό της πόλης που είχαν επιβάλει ο στρατός και οι σύμμαχοί του. Τώρα η μάχη έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι οδομαχίες για την κατάληψη έστω και ενός κτιρίου διαρκούν ημέρες, ενώ οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς.

Η έκκληση.Την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση της σύγκρουσης στο Χαλέπι έχει υπογραμμίσει ο ΟΗΕ, ενώ χθες ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ έκανε έκκληση προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές «να σταματήσουν τη σφαγή».

Τονίζοντας παράλληλα πως η μάχη του Χαλεπιού «είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο καταστροφικές συγκρούσεις που έχουν γίνει ποτέ στην εποχή μας σε αστικό κέντρο». Οπως δε τόνισε: «Κανείς και πουθενά δεν είναι ασφαλής. Οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι, τα σπίτια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία βρίσκονται όλα στο στόχαστρο. Οι άνθρωποι ζουν υπό το κράτος του φόβου».

Αλλαγή-στρατηγικής.Το ISIS στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ασία.Προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας φέρεται να ρίχνει πλέον τη σκιά του το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), καθώς οι περιοχές που ελέγχει η οργάνωση σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική συρρικνώνονται συνεχώς από τις βαριές ήττες στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές, τα καλέσματα της οργάνωσης για παγκόσμια τζιχάντ, για πόλεμο κατά των απίστων και για συντονισμένη δράση με σκοπό τη δημιουργία ενός «ισλαμικού κράτους» έχουν βρει ευήκοα ώτα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και ισλαμιστικά κινήματα σε χώρες όπως είναι η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.

Και στα τέσσερα αυτά κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας υπάρχουν ισλαμιστικά κινήματα και τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν εδώ και χρόνια, αν και η δράση τους μέχρι τώρα ήταν μάλλον περιθωριακή και τοπική.

Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.Ύστερα όμως από τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών του ISIS σε Συρία και Ιράκ, αλλά και εξαιτίας της παροχής οικονομικής στήριξης, εκπαίδευσης και υλικών, από πλευράς του ISIS, η μία μετά την άλλη οι τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής ξεκίνησαν να δηλώνουν πίστη και υποταγή στην οργάνωση του «χαλίφη» Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάτι.

Τέτοια είναι η περίπτωση, επί παραδείγματι, της οργάνωσης Κατίμπα Νουσαντάρα (KN), η τριάδα των ηγετών της οποίας βρίσκεται εδώ και καιρό στη Συρία. Η ΚΝ είναι οργάνωση με δράση στην Ινδονησία, όμως ένας σχετικά μεγάλος αριθμός μαχητών (περίπου 200) μαζί με την ηγετική ομάδα πολεμάει στην Μέση Ανατολή, με έδρα μάλιστα την Ράκα!

Εξίσου ανησυχητικό με αυτό το στοιχείο είναι ότι και η Τζεμά Ισλαμίγια, η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση της Ινδονησίας, που παλιά ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα και είχε πραγματοποιήσει αρκετές αιματηρές επιθέσεις, έχει δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις Φιλιππίνες, όπου δρα η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ (ASG) με δύναμη συνολικά 500 μαχητών, αλλά και η οργάνωση «Μαχητές της Ισλαμικής Ελευθερίας του Μπανγκσαμόρο» (BIFF).

Μάλιστα η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ έχει τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του Ισλαμικού Κράτους, αφού το ISIS θεωρεί ότι είναι η μοναδική αξιόμαχη οργάνωση στις Φιλιππίνες που θα μπορούσε να πάρει και να κρατήσει εδάφη για λογαριασμό του.

Πυρήνες στη Μαλαισία.Όσον αφορά στη Μαλαισία, εκεί η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει εντοπίσει περισσότερες από 150 μικρές ομάδες (πυρήνες) του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα και τουλάχιστον 50.000 πολίτες της χώρας έχει διαπιστωθεί ότι είναι υποστηρικτές του ISIS.

Για την Ταϊλάνδη τα πράγματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχουν ακόμη πάρει τόσο ανησυχητική τροπή, παρά το γεγονός ότι στη χώρα δρα εδώ και χρόνια μουσουλμανικό αντάρτικο κίνημα.

Όπως τονίζουν οι αντάρτες, στην Ταϊλάνδη έχουν αποφύγει να προσδώσουν θρησκευτικά χαρακτηριστικά στο αντάρτικό τους, παρά τις πιέσεις που δέχονται από το τοπικό παρακλάδι της Τζεμά Ισλαμίγια που συμμετέχει στις μάχες.

Βέβαια οι ισορροπίες αυτές μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, που τραβούν εδώ και χρόνια, δεν έχουν καταλήξει σε κάποια ουσιαστική συμφωνία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου