Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΣΚΙΑ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ

 

Η παραδοχή του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το Μεσοπρόθεσμο 2017-2020 μεταφέρεται για το τέλος του έτους (σ.σ. αντί για τον Μάιο που ήταν να κατατεθεί στη Βουλή).

Αλλά και ότι συνδέεται με τις αποφάσεις για το χρέος και την στάση του ΔΝΤ, προκαλεί πλέον ερωτήματα για το πώς αλλά και για το πότε θα ολοκληρωθεί η νέα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. 

Το νέο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή ο πολυετής προϋπολογισμός με τους ετήσιους δεσμευτικούς στόχους εσόδων-δαπανών αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το πρώτο από τα 40 "βασικά παραδοτέα" της 2ης αξιολόγησης που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Και η αξιολόγηση αυτή έχει ειδική σημασία: συνδέεται όχι μόνο με το νέο πακέτο δόσεων, αλλά και με το χρέος και με τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και τούτο χωρίς να είναι σαφές από την πλευρά των θεσμών με ποια σειρά θα γίνουν τα κρίσιμα παραπάνω βήματα.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων είπε ότι "υπάρχει μια ζήτηση τι πρωτογενή πλεονάσματα θα βάλουμε για 2019" και μετά (σ.σ. η Ελλάδα θέλει μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ) και αυτό "πρέπει να το δούμε μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας".

Εξήγησε ότι "είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση (το Μεσοπρόθεσμο) εν αναμονή της απόφασης ΔΝΤ για το αν τα μέτρα της Ευρώπης για το χρέος είναι αρκετά και για το αν θα πει ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να κάνουν και άλλες ρυθμίσεις για το χρέος". 

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι οι αριθμοί του Μεσοπρόθεσμου θα βγουν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για το χρέος. "Τώρα συζητάμε τι αριθμούς θα βάλουμε" ανέφερε και "το αν θα μπορούν αυτοί οι αριθμοί να αλλάξουν ανάλογα με το χρέος είναι σε διαπραγμάτευση".

Τα.. πρωτοβρόχια ήρθαν κατά την συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τον Επίτροπο Moscovici πριν από λίγες ημέρες. Τότε ο ΥΠΟΙΚ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάθεσή του στη Βουλή είναι "πλέον υπό συζήτηση". Πηγή του ΥΠΟΙΚ που κλήθηκε τότε να δώσει διευκρινίσεις έκανε μάλιστα σαφές ότι θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Ο Επίτροπος Moscovici μάλιστα σε ερώτημα για το αν συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ ανέφερε ότι "δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή", ενώ ερωτηθείς εάν η αξιολόγηση θα προηγηθεί της διαπραγμάτευσης.

Για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ απάντησε ότι "είναι μια δομημένη διαδικασία βήμα προς βήμα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πορείας-προσέγγισης", αφήνοντας ανοικτό το "παράθυρο" να επαναληφθεί η διαδικασία της προηγούμενης Άνοιξης: τότε πρώτα έκλεισε η αξιολόγηση και ακολούθως ελήφθησαν οι αποφάσεις στον οδικό χάρτη για το χρέος που πλέον πρέπει να ... εξειδικευθεί.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου