Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους Κούρδους ως απειλή, σχόλιο που ήλθε λίγα 24ωρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες απογείωσαν εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη ώστε να αναχαιτίσουν συριακά βομβαρδιστικά που επιχειρούσαν κοντά σε κούρδους μαχητές.

Η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Συρία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, προκειμένου να εμποδίσει τη διαίρεση της εμπόλεμης χώρας σε εθνοτικές γραμμές, διαμήνυσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Η Τουρκία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κούρδοι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στο συριακό εμφύλιο, φοβούμενη ότι η εδαφική επέκταση του κουρδικού θύλακα μπορεί να αναζωπυρώσει το αυτονομιστικό αντάρτικο στα δικά της εδάφη.

Μάλιστα, ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους Κούρδους ως απειλή, σχόλιο που ήλθε λίγα 24ωρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες απογείωσαν εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη ώστε να αναχαιτίσουν συριακά βομβαρδιστικά που επιχειρούσαν κοντά σε κούρδους μαχητές κοντά στην πόλη Χασάκα.

«Είναι μια καινούρια κατάσταση» και «είναι σαφές πως το [συριακό] καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά [της Συρίας] έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.

Παρά την ψύχρανση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «στρατηγικός εταίρος» κι όχι «εχθρός» της Τουρκίας.

Σημείωσε ακόμα ότι η Άγκυρα θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον την επιτάχυνση της έκδοσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Σε μία πιθανώς κρίσιμη εξέλιξη στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι την Δευτέρα θα έχει νέα τριμερή συνάντηση με τους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Εθνικιστών, δηλαδή όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης πλην του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Θα είναι η δεύτερη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών μετά το πραξικόπημα. Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε πως στόχος του ραντεβού θα είναι να συνεχιστεί το «πνεύμα ενότητας» που διαμορφώθηκε μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πια, συνεχίζουμε σε αυτό τον δρόμο», προσέθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου