Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία επικαλείται στοιχεία της Κομισιόν, αποκαλύπτει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν τηρήσει ούτε στο ελάχιστο τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως μέχρι στιγμής εστάλησαν στην Ελλάδα μόλις 66 από τους συνολικά 1.580 υπαλλήλους της Frontex που είχαν προβλεφθεί και 2 από τους 60 ειδικούς σε θέματα επαναπροωθήσεων, 92 από τους 475 ειδικούς σε θέματα ασύλου καθώς και μόλις 61 από τους συνολικά 400 μεταφραστές. 

Ακόμη, από τους 30 νομικούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δεν έχει φτάσει κανείς στην Ελλάδα, υπογραμμίζει η Bild. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε την Τρίτη πως «η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα».

Σημειώνοντας ότι ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αντρέεβα ανέφερε πως «παρά τα πρόσφατα γεγονότα», το τουρκικό νομικό πλαίσιο για την παροχή διεθνούς προστασίας και οι διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά για τη μεταχείριση των Σύρων.

Αλλά και των μη Σύρων πολιτών που επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία, καθιστούν ακόμα «ικανοποιητική» την προστασία που παρέχει η Τουρκία και άρα μπορεί ακόμα να θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».

«Αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται στη βάση των πρόσφατων δημόσιων δεσμεύσεων των τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ευρωπαϊκών θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, το τουρκικό νομικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις εν λόγω διαβεβαιώσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

Η Επιτροπή, μέχρι στιγμής, δεν έχει κανένα στοιχείο ότι ισχύει το αντίθετο», προσέθεσε. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για την επιστροφή ή όχι των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία εξακολουθούν να λαμβάνονται «εξατομικευμένα».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου