Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Σε ύψιστη ετοιμότητα έθεσε χθες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του κοντά στην Κριμαία και την ανατολική επαρχία Ντονμπάς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, καθώς η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσουν κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται γι' αυτό.

Την ίδια ώρα, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας, ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα «για την απόκρουση υποθαλάσσιων επιθέσεων από δολιοφθορείς». 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έδωσε την εντολή για την αύξηση του επιπέδου συναγερμού έπειτα από συνάντηση που είχε χθες το πρωί με ανώτατους αξιωματούχους του στρατού.

Το βράδυ της Τετάρτης και απαντώντας στην κατηγορία της Μόσχας ότι οι μυστικές υπηρεσίες της απέτρεψαν μπαράζ επιθέσεων στην Κριμαία, που προετοιμάστηκε και σχεδιάστηκε από το Κίεβο, ο Ποροσένκο έκανε λόγο για “κυνικό πρόσχημα”.

Τόνισε πως η Ρωσία δεν θα επιτύχει να άρει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της με το να προσπαθεί να δυσφημίσει την Ουκρανία και πρόσθεσε πως αναμένει από αυτή να συμβάλει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Μινσκ.

Λίγο νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι καταφεύγει σε “τρομοκρατικές τακτικές” στην προσπάθειά της να προκαλέσει μια νέα σύγκρουση και να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσία.

Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία FSB ανακοίνωσε ότι απέτρεψε «τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμα στοιχεία υποδομών» της Κριμαίας, κατηγορώντας το Κίεβο ότι είχε ετοιμάσει σειρά ένοπλων επιδρομών «τρομοκρατών» που στις αρχές του μήνα κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πράκτορά της και ενός Ρώσου στρατιωτικού.

Στο πλευρό της Ουκρανίας έσπευσε να σταθεί η Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές κατηγορίες δεν ευσταθούν. «Η Ρωσία συνηθίζει συχνά να επιστρατεύει ψευδείς κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας για να αποστρέψει την προσοχή από τις δικές της παράνομες πράξεις» σχολίασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο Τζέφρι Πάιατ.

Στην άλλη όχθη, δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας “Kommersant” ανέφερε ότι πέντε κάτοικοι της Κριμαίας έχουν συλληφθεί από τις αρχές σε σχέση με την υπόθεση. 

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι σχεδίαζαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα της περιοχής με σκοπό να διασπείρουν τον πανικό και να καταστρέψουν την τουριστική βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου