Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΧΩΡΑ Ο EAST-MED

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία για την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου East-Med, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας. 

Για την οριστικοποίηση των δραστηριοτήτων προ της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, μεταξύ της ΥΑΦΑ - Ποσειδών (κοινή εταιρεία των ΔΕΠΑ - Edison) και της Noble Energy International Ltd.

Η συμφωνία έχει ως σκοπό την υποστήριξη της οριστικοποίησης των δραστηριοτήτων που προηγούνται της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής (Front End Engineering Design - FEED) του αγωγού East - Med, 

Καθώς και την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του, ως μίας από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής σημαντικού μέρους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής. 

Αποτελεί έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και δραστηριότητες ανάπτυξής του υποστηρίζονται από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος συγχρηματοδότησης "Συνδέοντας την Ευρώπη" -το 2015 έλαβε συγχρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ.

Η ιδέα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου (EAST MED PIPELINE) που θα διασχίζει υποθαλάσσια την ανατολική Μεσόγειο ενώνοντας Ισραήλ-Κρήτη- Δυτική Ελλάδα και Ιταλία όλο και προχωρά  όλο και παρουσιάζεται εντονότερα ως εναλλακτική για την αποφυγή της εξαγωγής των κοιτασμάτων του κοιτασμάτων του Ισραήλ μέσω Τουρκίας.

Όπως γνωρίζουμε οι σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ με υπαιτιότητα του Ερντογάν βρίσκονται στο ναδίρ και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου έχει καταστήσει την χώρα του τον πλέον ακατάλληλο εμπορικό εταίρο για το Ισραήλ.

Το δε Ισραήλ έχει ανακαλύψει κοιτάσματα αερίου στην ΑΟΖ του πολύ μικρότερα από αυτά της Κύπρου , ικανά ωστόσο για εξαγωγή στις όμορες χώρες όπως η Ιορδανία αλλά και στην Ευρώπη. 

Παράλληλα μπορεί να εξασφαλίσει την εσωτερική Ισραηλινή αγορά για μερικές δεκαετίες. Το πρόβλημα του Ισραήλ είναι ότι ο μόνος τρόπος για να εξάγει το αέριο του είναι η χρησιμοποίηση της ήδη υπάρχουσας υποδομής της Τουρκίας.

Συνεπώς η δημιουργία ενός τέτοιου αγωγού, παρακάμπτει την Τουρκία, που μπαίνει όλο και βαθύτερα σε πολιτική αστάθεια και συνδέει το Ισραήλ κατευθείαν με Ευρώπη (Κύπρος), ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως γεωπολιτικού παράγοντα της περιοχής και εξασφαλίζει ασφάλεια για το εγγύς μέλλον.

Το θέμα είναι, κατά πόσον η Ελλάδα θα ‘παίξει’ σωστά τα χαρτιά της. Η ‘παρτίδα πόκερ’ που παίζεται έχει πολλά λεφτά και αφορά το μέλλον της χώρας και των κατοίκων της…



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου