Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

 

Σε μία χρονική συγκυρία που ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε κινούμενη άμμο για το μέλλον της ύπαρξης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εν μέσω τριών κρίσεων (προσφυγικής, οικονομικής και ασφαλείας). 

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου για τον τερματισμό της λιτότητας αποτελεί χαστούκι στο Βερολίνο και την πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ώρα που Κομισιόν και ΕΚΤ τάσσονται υπέρ της αλλαγής πορείας σε ένα πιο αναπτυξιακό μοντέλο και το Βερολίνο επιμένει στο σπιράλ της λιτότητας που λειτουργεί αποσυνθετικά για την ΕΕ, οι ΗΠΑ τάσσονται με ηχηρή παρέμβαση στο πλευρό της ανάπτυξης.

Στο ίδιο δηλαδή που έχει οικοδομηθεί και με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο κατόπιν πρωτοβουλίας Τσίπρα, η οποία μπορεί να μην απασχόλησε ιδιαιτέρως τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά συνεχίζει να αποτελεί πρώτο θέμα για τον γερμανικό Τύπο (κάτι θα σημαίνει αυτό, δεν μπορεί).

Δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο στην Αθήνα η γερμανική Welt παραδεχόταν πως το Βερολίνο ξεμένει από συμμάχους, προαναγγέλλοντας το τέλος της λιτότητας και τονίζοντας τον ρόλο που έχουν και οι ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου η έκθεση του STRATFOR, think tank που απηχεί της θέσεις της Ουάσιγκτον, για το μέλλον της Ευρώπης, τη λιτότητα τη σημασία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου και τους συσχετισμούς που πλέον για πρώτη φορά δεν είναι ευοίωνοι για το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε. Αυτή την στιγμή όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη», δήλωσε σε δημόσια συζήτηση ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού, όπως γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

«Θα αφήσω τους Γερμανούς να μιλήσουν οι ίδιοι για τις θέσεις τους. Είχαμε, βέβαια, μαζί τους, ένα σαφές ποσοστό ασυμφωνιών σε σχέση με τις μακροοικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών, αλλά αν κοιτάξετε τις πολιτικές των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών στην Ευρώπη, θα προσέξετε ότι μια σειρά πραγμάτων έχει αλλάξει», πρόσθεσε ο Λιού.

Παράλληλα, όπως γράφει η Λα Στάμπα, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι θα δούμε μια αλλαγή φιλοσοφίας στην Γερμανία, αλλά πιστεύω ότι διαπιστώσαμε ήδη μια αλλαγή σε επίπεδο δράσης».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών, τέλος, «προέκυψε ήδη μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλά επλήγησαν σκληρά και από το κόστος της κρίσης των προσφύγων, και η Γερμανία το αποδέχθηκε.

Το ίδιο το Βερολίνο προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες δαπάνες, πέρα από το ύψος των δημοσιονομικών στόχων του, για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό».  Σύμφωνα με τη Λα Στάμπα, πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές δηλώσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Που δημιουργήθηκε με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.Αυτή η κρίση θα είναι το επίκεντρο της έκτακτης συνόδου που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οποία θα διεξαχθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου