Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΞΟΝΑΣ ΑΜΥΝΑΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

 

Σε συνάντηση που διεξήχθη στην Αθήνα ανάμεσα στον υπουργό υποδομών, ενέργειας και υδάτων του Ισραήλ, Δρ Yuval Steinitz, αρχικά με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, κ Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και με τον εμπορίου της Κύπρου, κ. Γιώργο Λακοτρύπη, σε διμερές και τριμερές επίπεδο, θα συζητηθούν θέματα πάνω στους τομείς του φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα η συνάντηση αυτή φαίνεται να γίνεται για να ενεργοποιηθούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ενεργειακού άξονα Ισραήλ-Ελλάδος-Κύπρου, καλύπτοντας έτσι και με αυτά της Αιγύπτου την Α. Μεσόγειο, ενώ παραμερίζεται η Τουρκία. Σε συνδυασμό με τη επίσκεψη του γενικού διευθυντή , κ Eitan Parnass, του συνδέσμου πράσινης ενέργειας του Ισραήλ στην Αθήνα.

Με σκοπό να συζητηθεί ενδεχόμενη συνεργασία με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, οργανισμούς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και της κοινής ελληλοισραηλινής στρατιωτικής άσκησης με επιθετικά ελικόπτερα στον Όλυμπο, μια κοινοπραξία τόσο στον ενεργειακό όσο και στον αμυντικό τομέα διαφαίνεται καθαρά.

Επιπλέον, αναφέρθηκε μετά το πέρας της άσκησης που έληξε εχθές ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις εξεπλάγησαν θετικά και εκτίμησαν πολύ τις ικανότητες των Ελλήνων, κάτι που δεν συνέβη με την πρότερη συνεργάτιδα Τουρκία στις ασκήσεις, αυτές, καθώς διέπονται από αντιεπαγγελματισμό και πολύ χαμηλότερες ικανότητες από το προσδοκώμενο.

Κοινές ασκήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο έγιναν επίσης το περασμένο διάστημα, μάλιστα ιδιαίτερα απαιτητικού χαρακτήρα τόσο  στην θάλασσα όσο και στον αέρα. Είναι λοιπόν αναμενόμενη μια συνεργασία των τριών αυτών χωρών, οι οποίες αν εκτός από την ενεργειακή πολιτική συμφωνήσουν και στην αμυντική, θα ορίσουν νέα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή που καλύπτουν, περιορίζοντας την Τουρκία και τις επεκτατικές, νέο-οθωμανικές προθέσεις του Προέδρου της.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου