Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

 

Η Διάσκεψη του Νότου στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, γίνεται με στόχο την ενίσχυση του μετώπου των «νοτίων». Η διάσκεψη συγκαλείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει απευθύνει προσκλήσεις στους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου.

Οι προσκλήσεις έχουν γίνει δεκτές από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Στόχος της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού είναι το «Μέτωπο του Νότου» να συγκροτήσει μια συμμαχία με κοινές θέσεις απέναντι στα προβλήματα της ΕΕ, και ειδικά μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit, με προοδευτικό πρόσημο.

Η διάσκεψη της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας (16 Σεπτεμβρίου), όπου εκεί υπάρχει η φιλοδοξία να γίνει η επίσημη πρώτη των κοινών θέσεων του «Μετώπου του Νότου», μια απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ από τις ώς τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Η ελληνική πρωτοβουλία έχει προκαλέσει παγκόσμιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον με διακεκριμένους αναλυτές και δεξαμενές σκέψεις να «διυλίζουν» κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τους ελληνικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις, που μετά από πολλά χρόνια «αφασίας» επαναφέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των πιο σημαντικών γεωπολιτικών και ιστορικών εξελίξεων.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής Stratfor, γνωστό για τις σχέσεις του με τη CIA, εδώ και 20 ημέρες «κυκλοφόρησε» μια ανάλυση με αφορμή τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησς και «πιέζει» τη Γαλλία στο να αποφασίσει να επιλέξει πλευρά, σε μια Ευρώπη που φαίνεται να διασπάται μεταξύ γερμανικού βορρά και ελληνορωμαϊκού νότου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Stratfor «βλέπει» μια Μεσογειακή Ένωση στα σύνορα του αρχαίου ελληνορωμαϊκού κόσμου, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που βγάζει τη Γαλλία στη σέντρα ως «αναποφάσιστη» που κινδυνεύει στο μέλλον να «παγιδευτεί» μεταξύ της όλο και αυξανόμενης σύγκρουσης βορρά – νότου.

Είναι όμως η πρώτη φορά που οι πρωτοβουλίες της «μεσογειακής ένωσης» δεν ανήκουν στη Γαλλία ή στην Ιταλία, αλλά στην Ελλάδα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου