Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:

1.'Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως χθες, Κυριακή, με θέμα την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι της Συρίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η κατάσταση στη Συρία μπορεί να αναστραφεί και επισήμανε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες. Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, επέμεινε ότι η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι το σχεδόν αδύνατο τώρα». 

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών κρατών έκριναν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους ότι το να τεθεί ξανά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία εξαρτάται από τη Ρωσία.

2. 6.000 πρόσφυγες το χρόνο θα δέχεται η Γερμανία από Ελλάδα και Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα.  
Η Γερμανία θα δέχεται 500 πρόσφυγες μηνιαίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, δηλαδή 6.000 πρόσφυγες το χρόνο, σύμφωνα με την Die Welt που επικαλείται πηγές από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι η δικαιοδοσία της FRONTEX θα επεκταθεί μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ζήτησε η ίδια η Αθήνα.

Το σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί «μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη κατά την διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε το μεγάλο βάρος που έχει υποστεί η χώρα μας.

3. Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη τηλεμαχία Τραμπ-Κλίντον
Σήμερα, Δευτέρα, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ποιος είναι ο άξιος αντικαταστάτης του Μπάρακ Ομπάμα σε ένα κοινό δεκάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών. 

Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί σε χώρο του Πανεπιστημίου Hofstra, χειριστής θα είναι ο παρουσιαστής Λέστερ Χολτ από το βραδινό δελτίο του NBC και αναμένεται να αναμένενται να είναι γεμάτη εντάσεις. 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Κλίντον, γνωρίζοντας την βαρύτητα της πρώτης τηλεμαχίας έχει περάσει πολλές ώρες στο γραφείο της προετοιμαζόμενη για την μεγάλη ημέρα, σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που φέρεται να αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβα. 

Ακόμα, φαίνεται να σχεδιάζει να παίξει επιθετικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι απείλησε την Κλίντον ότι θα καλέσει την Τζένιφερ Φλάουερς να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Η Φλάουερς είχε παλαιότερα ερωτικές σχέσεις με τον σύζυγο της Κλίντον, Μπιλ, πριν εκείνος γίνει πρόεδρος, αλλά όσο ήταν παντρεμένος. 

4. Ενθρονίστηκε νέος Μητροπολίτης Σμύρνης για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια
Στον Ναό του Αγίου Βουκόλου, τον μοναδικό ορθόδοξο ναό που διεσώθη μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, τελέστηκε η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Υπενθυμίζουμε ότι η ιστορική απόφαση για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Σμύρνης για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια έλαβε τον Αύγουστο η  η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2016 για πρώτη φορά έπειτα από 94 χρόνια εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης.

5. Οι Ελβετοί είπαν «ναι» στις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. 
Οι Ελβετοί είπαν μαζικά «ναι» χθες, Κυριακή, στον νόμο που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες το δικαίωμα να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη δραστηριότητα των χρηστών στο διαδίκτυο προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές. 

Στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε για το θέμα αυτό το 66% των ψηφοφόρων ενέκρινε τον νόμο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου