Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ

 

Ελλάδα και Τουρκία πλέον δεν θα μπορούν να επέμβουν μονομερώς σε μια ομόσπονδη Κύπρο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ, προσθέτοντας ότι μόνο στην περίπτωση που οι Τ/κ αισθανθούν απειλή θα μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της Τουρκίας.
 
Αναφερόμενος στη διαδικασία μετά τη Νέα Υόρκη, είπε ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει πενταμερής πριν λήξει η θητεία του ΓΓ του ΟΗΕ.Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι το πιο σημαντικό πεδίο στην οικονομία, προσθέτοντας ότι: 

Αν λάβουμε υπόψη την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ καθώς και την επιθυμία του Ισραήλ να περάσει το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, η λογική μας λέει πως είναι προς το συμφέρον όλων να πάει το φυσικό αέριο της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Επιπλέον, πρόσθεσε, υπάρχει και ένα πρόγραμμα για υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ, τη νότια Κύπρο, την Κρήτη και την Ελλάδα και συζητείται η σύνδεσή του με την Ευρώπη.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ακόμη δεν έχει αποδειχτεί ότι στην Κύπρο υπάρχουν πολύ μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, ωστόσο η πιθανότητα να υπάρχουν είναι μεγάλη και οι διεθνείς εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον. Όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα μπορούσε να μετατραπεί σε διάδρομο στρατηγικής ενέργειας και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. 

Ερωτηθείς για τα κίνητρα της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι καθαρό πως τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν δέκα χρόνια και πως δεν πρέπει να το βλέπει κανείς μόνο από την πλευρά των αποθεμάτων ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.“Εγώ δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αποκοπεί πλήρως από την ΕΕ. Η Τουρκία μπορεί αυτή τη στιγμή να μην μπορεί να είναι μέλος στη σημερινή δομή της ΕΕ. 

Ωστόσο οι μισές εξαγωγές της Τουρκίας είναι στις χώρες της ΕΕ”, ανέφερε, λέγοντας ότι ο ίδιος στηρίζει τη συνέχιση της πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε ερώτηση ποια θα είναι η εναλλακτική αν αυτή τη φορά δεν υπάρξει λύση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι καθαρό τί θα υπάρξει μετά αν ακολουθήσουν άλλα δέκα χρόνια χωρίς λύση. 

“Η μη λύση θα ριζώσει βαθιά και πλέον θα υπάρξει πορεία προς τον πλήρη διαχωρισμό και όχι προς τη λύση. Ας σκεφτούμε και λίγο πιο μπροστά. Εδώ η δημογραφική δομή αλλάζει, ο πληθυσμός αλλάζει. Ίσως οι Τ/κ να μεταναστεύσουν ή ο αριθμός τους να μειωθεί.”
 
Αναφορικά με τον αριθμό των Τ/κ και των Τούρκων στην Κύπρο, είπε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι καθαροί επειδή με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν γάμοι και παιδιά από αυτούς τους γάμους. Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι λέγεται πως μετά το 1974 πήγαν στα κατεχόμενα 100 χιλιάδες Τούρκοι, ο κ. Ακιντζί είπε πως είναι πιθανόν. 

Όποια και να είναι η καταγωγή οποιουδήποτε που έχει την “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους αυτή τη στιγμή, συνέχισε, θα γίνει και πολίτης της ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ."Αυτό έχει γίνει κατανοητό. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και αδελφοί μας που ήρθαν από την Τουρκία και έγιναν πολίτες εδώ. Κανείς δεν θα τους βάλει σε πλοίο και θα τους στείλει πίσω".
 
Για την πληθυσμιακή αναλογία, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ενίσταται στο να γίνουν πολίτες δεκάδες χιλιάδες άτομα που θα έρθουν από την Τουρκία και θα αλλάξει η πληθυσμιακή ισορροπία, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θα μπορεί να φέρει πληθυσμό από την Ελλάδα και να τους κάνει πολίτες. "Αν δεν υπάρξει λύση, η ε/κ πλευρά θα γίνει γείτονας με την Τουρκία σε αυτό το νησί".

Εγγυήσεις και απόσυρση τουρκικού στρατού 
 
Για την απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά και υπάρχει θέμα για το πόσα χρόνια θα κρατήσει αυτή η σταδιακή απόσυρση. Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι λέγεται πως αυτό θα γίνει μέσα σε πέντε χρόνια, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε πως αυτό “είναι ισχυρισμός της ε/κ πλευράς” και πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για μια λογική περίοδο. 

Ερωτηθείς ποια είναι η λογική περίοδος, απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναφερθεί σε αυτό και πως είναι θέματα που θα τα συζητήσουν στις διαπραγματεύσεις. Για τις εγγυήσεις, ανέφερε πως η Βρετανία δηλώνει πως γίνεται και να μην είναι εγγυήτρια δύναμη, αλλά θέλει τις βάσεις της. “Δεν παζαρεύει καν τις βάσεις της”. 

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι ο ίδιος αφήνει να νοηθεί ότι μαλακώνει η τουρκική στάση στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι το θέμα των εγγυήσεων μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα διζωνικότητα, προσθέτοντας ότι χρειάζεται συζήτηση.
 
Πρέπει, συνέχισε, να παραμείνει ένας αριθμός στρατευμάτων ο οποίος θα συμφωνηθεί. Για το θέμα της μονομερούς επέμβασης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση γιατί είμαστε σε διαφορετικό σημείο απ` ότι το 1960. 

"Σήμερα αξιολογώ ότι η μονομερής επέμβαση μπορεί να γίνει με τη θέληση των Τ/κ. Αν ο τ/κ λαός αισθανθεί τον εαυτό του υπό απειλή, τότε η βουλή του μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας.
 
Η Τουρκία ή η Ελλάδα ή οποιοσδήποτε δεν μπορεί να λέει εγώ έρχομαι, θα επέμβω εδώ”. Για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς εκ περιτροπής προεδρία. “Είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ της ισότητας των Τ/κ. Εάν η ε/κ πλευρά πει ότι η εκ περιτροπής προεδρία δεν θα είναι ποτέ παράμετρος της λύσης, τότε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση.
 
Σημαίνει ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν θα το υπογράψει αυτό και δεν θα το φέρει ενώπιον του λαού. Αυτό είναι καλά γνωστό. Σε αυτό το θέμα, το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι σε ποιες περιόδους θα γίνεται η εκ περιτροπής προεδρία”, ανέφερε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου