Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΕΝΑ "HARD BREXIT"

 

Πολλά έχουν γίνει από την πίεση την οποία είναι πιθανό να υποστεί η Theresa May στο εσωτερικό του υπουργικού της Συμβουλίου για να υπάρξει ένα "σκληρό Brexit”.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός μπορεί να διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στο να δημιουργήσει μια "φιλόδοξη” νέα σχέση με την ΕΕ, την οποία λέει ότι θέλει από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με αυτή, θα είναι να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια εντός και μεταξύ των άλλων 27 κρατών μελών.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico απηύθυνε την πιο ρητή προειδοποίηση μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας πως οι Σλοβακία, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία θα είναι έτοιμοι να ασκήσουν βέτο σε μια συμφωνία για το Brexit εκτός κι αν οι πολίτες τους διατηρήσουν τα δικαιώματά τους για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η May απέρριψε την απειλή, δηλώνοντας ότι "οι 27 θα συμφωνήσουν σε ένα deal μαζί μας” και "αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, είναι στην πραγματικότητα για τις σχέσεις και το εμπόριο εντός της ευρωπαϊκής αρένα”. 

Σε αυτό το στάδιο του "ψεύτικου πολέμου”, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ακόμη ξεκαθαρίσει την θέση του για τα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το εάν θα επιδιώξει να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ ή της ενιαίας αγοράς, μπορούμε πραγματικά να τοποθετήσουμε την ρητορική του Σλοβάκου πρωθυπουργού ως ένα Δούρειο Ίππο της διαπραγματευτικής θέσης.

Ωστόσο, το επεισόδιο απεικονίζει όντως ότι, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ επιστρέψουν απλώς σε μια στενή, τεχνική συζήτηση σχετικά με το πόσο έλεγχο μπορεί να διασφαλίσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την μετανάστευση με αντάλλαγμα τη διατήρηση της εμπορικής πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ, κάτι που ήταν επίσης η ουσία της επαναδιαπραγμάτευσης του David Cameron, θα μπορούσαμε να έχουμε μία πολύ πιο πικρή και θυελλώδη διαπραγμάτευση για το Άρθρο 50 που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά.

Η May καλά κάνει και είναι φιλόδοξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι Νορβηγία, Ελβετία, ούτε Καναδάς -χώρες των οποίων οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν αναφερθεί ως πιθανά μοντέλα για να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο βασίλειο είναι ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κυρίαρχο μέλος της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ και μέλος της G7. 

Είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να αναπτύξουν μία νέα ολοκληρωμένη σχέση βασισμένη όχι απλώς στη συνέχιση των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων αλλά μία που να αντανακλά τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Βρετανίας στην ασφάλεια και οικονομική ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου, και αντίστροφα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου