Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
1.Ένα Νόμπελ Ειρήνης με σημείο αναφοράς τη Συρία.Σήμερα ανακοινώνεται ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφιοτήτων – από τις συνολικά 376- είναι οι Έλληνες νησιώτες για την αλληλεγγύη που επέδειξαν στους πρόσφυγες.

Ξεχωρίζουν όμως και τα «Λευκά Κράνη», η οργάνωση εθελοντών διασωστών που απεγκλωβίζουν επιζήσαντες βομβαρδισμών από κτίρια που έχουν καταρρεύσει σε πόλεις της Συρίας. Ισχυρές υποψηφιότητες θεωρούνται και αυτές της Άγκελα Μέρκελ και του Πάπα Φραγκίσκου.

2.Νεκρούς αφήνει στο πέρασμά του ο «Μάθιου»
Τουλάχιστον 339 οι νεκροί από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Μάθιουστην Αϊτή. Ο κυκλώνας ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 καθώς προσέγγιζε την Πέμπτη τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. 

Οι αρχές της πολιτείας της Τζόρτζια ζήτησαν από τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους ενώ ανάλογα μέτρα έλαβαν η Νότια Καρολίνα και η Φλόριντα την οποία ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

3.Του ΣτΕ τα «μπλεξίματα»
Φωτιές άναψε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας με τη ΝΔ να βλέπει «συναλλαγή» και «θεσμική εκτροπή» επειδή συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τα μισθολογικά των λειτουργών της Θέμιδος. 

Ήρθαν όμως και οι αιχμές του προέδρου του ΣτΕ, κ.Νίκου Σακελλαρόπουλου για όσους «επιχειρούν να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και ηρεμίας» και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις καταγγελίες των δυο δικαστικών που παραιτήθηκαν, ανέφερε: «Οι οποίοι πράττουν αυτά είναι οι ελάχιστοι, μια μειοψηφία η οποία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενός ανώτατου δικαστηρίου». 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθαν και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου η οποία παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ καταγγέλλοντας “αρνησιδικία”, έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την επίμαχη υπόθεση, επειδή συγγενικό της πρόσωπο είναι δικηγόρος των καναλαρχών».

4.Διαιωνίζοντας τη διαφωνία
Η αρχή (ξανά) έγινε από το ΔΝΤ, που προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι χρειάζεται άμεσα ελάφρυνση το ελληνικού χρέους, και τώρα μπήκαν στο χορό και οι μεγάλοι «παίκτες». Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, αλλά και τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του» ήταν το μήνυμα του κ.Λιου. Ωστόσο, ο Γερμανός ομόλογός του έσπευσε να κάνει σαφείς τις αντιρρήσεις του, αφού για τον ίδιο είναι αποπροσανατολιστική η συζήτηση για το χρέος.

Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα. Στο μεταξύ μία ημέρα πριν από την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε σοβαρές μεταρρυθμίσεις και ένα βιώσιμο χρέος.

5.Τηλεφωνικές απαλλαγές και Καραμανλής
Εξελίξεις στην πολύκροτη έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή. Κατηγορούμενοι ο πρώην Aμερικανός πράκτορας William Bazil για κατασκοπεία και για αυτουργία ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης.

Σε δίκη ζητείται να παραπεμφθούν πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, που συγκλόνισαν την Ελλάδα με την αποκάλυψή τους περίπου 11 χρόνια μετά, σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση της Μαρίας  Σοφίας Βαΐτσης προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Παράλληλα, προτείνεται η απαλλαγή μίας κατηγορούμενης από τις κατηγορίες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου