Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΠΙΔΑ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΙ ΦΟΡΟΙ

 

Συγκεκριμένα μετά την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2015 (προβλέπονταν έλλειμμα 0,25% και καταγράφηκε πλεόνασμα 0,7% ) , το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2016, (έναντι πρόβλεψης για πλεόνασμα 0,5%) και πλεόνασμα κοντά στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2017, έναντι της πρόβλεψης του προγράμματος για πλεόνασμα 1,75%.

Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη στηρίζεται στο ότι η οικονομία θα κλείσει το 2016 με οριακή ύφεση 0,3% του ΑΕΠ και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ το 2017 . Την ίδια πρόβλεψη κάνουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βάση την θεωρία του «εκτινασσόμενου ελατηρίου» και δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν περίπου στα σημερινά επίπεδα.

Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή η οποία υιοθετήθηκε για ευνόητους λόγους από το οικονομικό επιτελείο βασίζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις.Η πρώτη είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις.

Να μην υπάρξει επιβράδυνση στην ζώνη ευρώ αφού η ανάκαμψη της οικονομίας θα βασιστεί σε εξαγωγές και επενδύσεις. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να φτάσει το 5% και εξαρτάται από την ανάπτυξη της ΕΕ που είναι βασικός οικονομικός εταίρος της Ελλάδας. Στο θέμα των επενδύσεων υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες αφού αναμένεται διψήφιος ρυθμός αύξησης (άνω του 10%) με σημείο αναφοράς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης , με βάση ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας από το δάνειο του ΕΜΣ θα συνεχιστεί κανονικά τόσο το 2016 όσο και το 2017 το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 182,8% του ΑΕΠ φέτος στο 178,8 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2017.

Εκτός όμως από το αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει και « σκοτεινή» πλευρά των πρόσθετών επιβαρύνσεων από «παλιούς» και νέους φόρους που θα αυξήσουν την επιβάρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η πρώτη «κρυφή» επιβάρυνση αφορά την μείωση του αφορολόγητου ορίου , για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.545 στα σε μια αφορολόγητο που κυμαίνεται 8.636 έως και τα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά

Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους οι οποίοι παίρνουν 12 μισθούς και συντάξεις. 

Παρότι η μείωση του μισθού μέσω της αυξημένης παρακράτησης να ισχύει από 1/1/2016, το 2017 θα υπάρξει μια πρόσθετη επιβάρυνση με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η οποία θα έρθει εκ μεταφοράς από τα τρέχον έτος.

Η επιβάρυνση προκύπτει από την «ευκολία» που έκανε το ΥΠΟΙΚ και ξεκίνησε την είσπραξη της αυξημένης παρακράτηση όχι αναδρομικά από 1/1/2016 από την 1η Ιουνίου. Η αυξημένη παρακράτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα υπολογιστεί και θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση του φόρου για το τρέχον έτος  δηλαδή στα εκκαθαριστικά φόρου που θα πάρουμε την ερχόμενη άνοιξη.

Στην ωρίμανση των φόρων που επιβλήθηκαν πρώτη φορά το 2016 θα πρέπει να σημειώσει κάποιος και τους συντελεστές ΦΠΑ.Από την 1/1/2017 θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ για τρίτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, ενώ ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24% που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Ιούνιο, το 2017 θα εφαρμοστεί από 1/1/ 2017 έως και 31/12/2017 επιβαρύνοντας τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες αφαιρώντας εισόδημα από τα νοικοκυριά.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου