Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Γενικό ξεσηκωμό έχει προκαλέσει η επικείμενη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά, με Έλληνες πολίτες να διαμαρτύρονται σήμερα με αφορμή την αυριανή σύνοδο. 

Η συμφωνία έχει σαν στόχο, όπως αναφέρει το έγγραφο, την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Καναδά καθώς και τη δημιουργία μιας ασφαλής αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς περιορισμούς.

Επιπλέον, δίνεται βαρύτητα στην διεθνή ασφάλεια, τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ωφέλιμη. Ας διαβάσουμε, όμως, πίσω από τις γραμμές. Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ανήσυχοι με την εφαρμογή της συμφωνίας καθώς θα μπουν περιορισμοί στο Διαδίκτυο.

Μεταξύ άλλων, η CETA ζητά να γίνουν πιο αυστηροί οι όροι προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, και για να επιτευχθεί αυτό θα υπάρχουν κανόνες στην πλοήγηση. 

Άλλη μια πτυχή της συμφωνίας που θα αποβεί καταστροφική, είναι το περιβάλλον.  Η Greenpeace με δράσεις της καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το περιβάλλον, καθώς, ο Καναδάς απαιτεί με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που υπάρχουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, η Μοντ Μπάρλοου, Καναδή συγγραφέας, ανήρτησε κείμενο σε σχετική ιστοσελίδα στο οποίο αναφέρει ότι η CETA.

Θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην βιομηχανία "πισσούχου άμμου της Αλμπέρτα, γεγονός που θα αυξήσει τις εκπομπές ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου", όπως αναφέρει.

Επιπλέον, υπάρχει και ο φόβος να εξαλειφθούν οι κανονισμοί για την κατανάλωση τροφίμων, ένα παράδειγμα είναι η χρήση ορμονών.  Η ελληνική Greenpeace καλεί τους  πολίτες να εναντιωθούν:

"Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει ενάντια στις Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες, ενώ 1.800 Δήμοι έχουν κηρυχτεί Ελεύθερες Ζώνες.  Στην Ελλάδα, 56.000 πολίτες, 38 Δήμοι και δεκάδες φορείς έχουν ήδη εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους.

Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 100 κορυφαίοι νομικοί από πανεπιστήμια της Ευρώπης τάχθηκαν ενάντια στο ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο (ICS).

Ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την αναβολή της υπογραφής της CETA. Πριν λίγες ημέρες 17 Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κ. Παπαδημούλης και Κούλογλου τάχθηκαν ενάντια στη CETA με κοινή παρέμβαση στον Τύπο".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου