Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ «ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ»

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «πολιτική ρητορεία» τις κατηγορίες ότι εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, σε μια συνέντευξη που μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

«Πρόκειται για πολιτική ρητορεία που δεν έχει και πολύ νόημα και δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στη Συρία.  Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας των χωρών της Δύσης– και καταρχάς σίγουρα οι ΗΠΑ– είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους εξήγησε ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι στοχεύουν να πλήξουν «το Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια οργάνωση που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα και βρίσκεται στον κατάλογο των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές από τα Ηνωμένα Έθνη».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Και δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να εκβιάζουν ολόκληρο τον πλανήτη αιχμαλωτίζοντας ομήρους, σκοτώνοντας κρατουμένους, σφάζοντάς τους» τόνισε ο Πούτιν.

«Εάν θέλουμε να φθάσουμε έως το τέλος στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, πρέπει να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες και να μην επιτρέπουμε να μας λυγίζουν ή να μας αναγκάζουν σε οπισθοχώρηση»

Στην Λοζάνη. 
Οι επικεφαλής της διπλωματίας Ρωσίας και ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στη Λοζάνη της Ελβετίας ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσαν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να εργαστεί υπέρ της εφαρμογής εκεχειρίας στη Συρία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάσκεψης. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των τριών ηγετών.

Γαλλία: «όχι κυρώσεις για τις κυρώσεις».
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό από τη Ρώμη δήλωση ότι δεν τάσσεται υπέρ του της επιβολής κυρώσεων σε Ρωσία και Ιράν ( οι οποίες υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, το οποίο κατηγορείται για τους πολυαίμακτους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι)

«Η προτεραιότητα δεν είναι να εισέλθουμε ξανά σε έναν κύκλο (επιβολής) κυρώσεων για τις κυρώσεις», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, και της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Ερό χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία «αφόρητη» και «δραματική» και σημείωσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί την «μοναδική έξοδο» από τον πόλεμο που διαρκεί πέντε χρόνια.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί ξανά σε εφαρμογή μια κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, και «δεν θα κουραστούμε να το λέμε, να πείσουμε τη Ρωσία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κοινή στάση Ιταλία- Γαλλία- Γερμανία. 
«Η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να ακουστεί η φωνή τους όσον αφορά την απαράδεκτη κατάσταση στο ανατολικό Χαλέπι, από ανθρωπιστικής και πολιτικής άποψης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι

«Οι βομβαρδισμοί, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν την αίσθηση ότι ο (πρόεδρος της Συρίας) Μπασάρ Αλ Άσαντ αποφάσισε να εξαλείψει μια ολόκληρη περιοχή της πόλης, με 300.000 κατοίκους. 

Πρόκειται για κάτι απαράδεκτο, όπως είναι απαράδεκτη και η υποστήριξη που παρέχεται στην συμπεριφορά αυτή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Είχαμε ποντάρει στην δυνατότητα θετικής συνεισφοράς της Ρωσίας, όσον αφορά τη ικανότητά της να επηρεάσει το καθεστώς Άσαντ. Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. 

Επιμένουμε διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση αυτή και πιστεύουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν», συμπλήρωσε ο Τζεντιλόνι.

Αυτό που κρίνεται είναι «η ηθική μας αξιοπιστία, πρέπει να τερματίσουμε τους θανάτους, όχι μόνο στο Χαλέπι, αλλά σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια», δήλωσε από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου