Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΟΥΛΗΣ

 

«Ταχύτερη του αναμενομένου» η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων στην επιχείρηση κατά της Μοσούλης. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, δήλωσε σήμερα Πέμπτη πως οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προς τη Μοσούλη, προπύργιο του ISIS, και πως ο συντονισμός ανάμεσα στις σιιτικές πολιτοφυλακές και τους Κούρδους δείχνουν την ενότητα του Ιράκ απέναντι στην οργάνωση.

Υπουργοί Εξωτερικών και διπλωμάτες από πολλές χώρες της Δύσης και της Μ. Ανατολής συναντήθηκαν στο Παρίσι για συζητήσεις όσον αφορά την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μοσούλη, αφού το Ισλαμικό Κράτος εκδιωχθεί από το προπύργιό του στο Ιράκ.

Μιλώντας σε βιντεοδιάσκεψη από τη Βαγδάτη, ο Αμπαντί είπε πως καταβάλλονταν όλες οι προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για αμάχους που εγκαταλείπουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, όπου ζουν περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι.

«Οι δυνάμεις μας κινούνται προς την πόλη πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε, και πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει στους σχεδιασμούς μας» είπε ο Αμπαντί.

Οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τρίτη πως έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περίπου 20 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης υπό τον έλεγχο του ISIS, το οποίο κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας το 2014.

Η ανάκτηση της Μοσούλης θα σήμαινε την ήττα της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ των θρησκευτικών σεκτών, κάτι που η κυβέρνηση στη Βαγδάτη και οι υποστηρικτές της από το εξωτερικό θέλουν να αποφύγουν.

Ο Αμπαντί τόνισε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επεδίωξε να διαβεβαιώσει τους υποστηρικτές της κυβέρνησής του πως η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση συνεργασίας για να αποφευχθεί η βία μεταξύ σεκτών (σιιτών, σουνιτών κ.α.) που συγκλονίζει τη χώρα από την αμερικανική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 και μετά.

«Ο πόλεμος σήμερα στη Μοσούλη είναι ένας ιρακινός πόλεμος, από Ιρακινούς για Ιρακινούς και για την προστασία της επικράτειας του Ιράκ» είπε, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια που ιρακινές δυνάμεις μπαίνουν σε βόρειες κουρδικές περιοχές για να πολεμήσουν μαζί.

Η συνάντηση στο Παρίσι επιδιώκει τη διαμόρφωση κάποιων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη διακυβέρνηση της πόλης μετά την εκδίωξη του ISIS, αλλά επίσης και για την προστασία των αμάχων και την παροχή βοήθειας.

Στην ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως ήταν επίσης σημαντικό να αρχίσει ο σχεδιασμός και μιας άλλης επίθεσης, εναντίον της Ράκα στη Συρία, όπου, όπως είπε, μαχητές του ISIS καταφεύγουν, έχοντας ήδη εγκαταλείψει τη Μοσούλη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου