Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΧΑΛΕΠΙ ΥΨΩΣΑΝ ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

 

Κάτοικοι στο τζιχαντοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι ύψωσαν συριακές σημαίες.Οι ανατολικές συνοικίες στην πόλη Χαλέπι κατέχονται από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Η Αλ Κάιντα στη Συρία «κυκλοφορούσε» με το όνομα Αλ Νούσρα. Πριν λίγο καιρό μετονομάστηκε σε Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ. Η Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ είπε ότι άλλαξε όνομα από Αλ Νούσρα διότι διασπάστηκε από την Αλ Κάιντα. Κανείς δεν την πίστεψε, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Αλ Κάιντα που δέχτηκε τη «διάσπαση» ως αναγκαίο καλό.

Στα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε η μεγάλη μάχη για το Χαλέπι. Πριν ξεκινήσει η μάχη, η κυβέρνηση της Συρίας πρότεινε αμνηστία στους τζιχαντιστές εάν παραδίδονταν. Η πρόταση για αμνηστία έγινε ξανά πριν λίγες ημέρες.

Τζιχαντιστές από τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ έσπευσαν στο Χαλέπι για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους «αδελφούς» τους στις ανατολικές συνοικίες. Αρχικά σημείωσαν νίκες εις βάρος του συριακού στρατού, αλλά στη συνέχεια οι κυβερνητικές δυνάμεις ενισχυμένες με παραστρατιωτικές μονάδες από τον Λίβανο. 

Το Ιράκ και το Ιράν πέρασαν στην αντεπίθεση και με τη συνδρομή της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας γύρισαν τη μάχη υπέρ τους. Τότε η διεθνής (δυτική) κοινότητα «ανακάλυψε» ότι στο Χαλέπι σκοτώνονται άμαχοι. Λες και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στο Χαλέπι σκοτώνονταν μόνο περιστέρια στις πλατείες.

Η κυβέρνηση της Συρίας προελαύνει στο ανατολικό Χαλέπι (το δυτικό παρέμεινε υπό κυβερνητικό έλεγχο καθόλη τη διάρκεια του πολέμου) και κάτοικοι του τζιχαντοκρατούμενου ανατολικού Χαλεπιού, για να μην γίνουν προφανώς στόχοι τα σπίτια τους των κυβερνητικών, αψηφώντας την τρομοκρατία των τζιχαντιστών, ύψωσαν σημαίες της Συρίας στα μπαλκόνια τους.

Ναι, το καθεστώς του Άσαντ απέχει παρασάγγες από μια δυτικού τύπου δημοκρατία. Όμως πιο είναι το αντίπαλον δέος στο κοσμικό και ελευθερόθρησκο καθεστώς Άσαντ; Το χαλιφάτο; Η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία;

Πολλοί στη Συρία φαίνεται ότι προτιμούν τις λίγες ελευθερίες ενός καθεστώτος Άσαντ παρά τις καθόλου ελευθερίες ενός τζιχαντιστικού καθεστώτος. Όλα τα άλλα, περί «μετριοπαθών ανταρτών», είναι παραμύθια μιας προπαγάνδας που έχει ξεφτίσει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου