Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
1).Με δόσεις η δόσηΣε δύο μέρη «έσπασε» την εκταμίευση της δόσης το Eurogroup. Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και ενέκρινε μόνο την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ μετατίθεται για τα τέλη του μήνα. Σε τεχνικούς λόγους απέδωσε το γεγονός ότι δεν δόθηκε το πράσινο φως για τα 1,7 δισ. ευρώ από το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί (το είχε διαβεβαιώσει άλλωστε νωρίτερα και η Κομισιόν) και το γεγονός ότι εγκρίθηκε σήμερα ολόκληρη η υποδόση, δεν δημιουργεί πρόβλημα στις πληρωμές της Ελλάδας.

Και όπως εξήγησε, τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

2).Προ ημερησίας σύγκρουση στη Βουλή Τσίπρα – Μητσοτάκη για τη διαφθορά. 
Σε πολύ υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή κατόπιν του αιτήματος που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι χρωστάει 210 εκατ. στον ελληνικό λαό και την ίδια στιγμή «έχει το θράσος να μιλάει για την διαπλοκή». «Κοίτα ποιος μιλάει», είχε πει νωρίτερα.

Με σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στην χώρα μας να είσαστε εσείς ο πρωθυπουργός της» και κατέληξε ζητώντας εκλογές. Τα αίματα άναψαν ακόμη περισσότερο στη δευτερολογία των δύο πολιτικών αντιπάλων.

3).Μεταφορές, ενέργεια και υποδομές μεταξύ άλλων στην ατζέντα της Συνόδου της Ελλάδας με Κύπρο και Αίγυπτο. 
Σήμερα, Τρίτη συνέρχεται στο Κάιρο η 3η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπό τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ-Σίσι, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών.

Στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν το διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

 Η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

4).Τελικά πήγαν στο σχολείο 
Για κάποια παιδιά, η πρώτη ημέρα στο σχολείο ήταν τον Σεπτέμβριο. Κάποια άλλα, ετοίμασαν τις σχολικές τους τσάντες πρώτη φορά χθες Δευτέρα.

Περίπου 1500 παιδιά προσφύγων σε όλη την Ελλάδα πήγαν για πρώτη μέρα σχολείο. Στην Αθήνα 4 σχολεία δέχτηκαν έναν μικρό αριθμό παιδιών από τις δομές φιλοξενίας της περιοχής. Τα μαθήματα θα γίνονται από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. σε 20 σχολεία της χώρας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο και μέσα στο επόμενο διάστημα θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Παρά τις αντιδράσεις από τους γονείς του Ωραιόκαστρου και το «λουκέτο» στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, οι μαθητές του 67ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου επιφύλαξαν μία θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα.

5).Υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό Turkstream Πούτιν-Ερντογάν. 
Βούληση για ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτινκαι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ 'Αλμπαιράκ και Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν, όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία περί του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου