Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
1).Στην Αθήνα και πάλι οι θεσμοί για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στην Αθήνα φτάνουν σήμερα Δευτέρα οι θεσμοί προκειμένου την Τρίτη να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να έχει αναβάλει το ταξίδι της, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Real.gr, η κ. Βελκουλέσκου ενημέρωσε με email το οικονομικό επιτελείο και την ομάδα διαπραγμάτευσης ότι θα έρθει στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ ως λόγο της αναβολής της επίσκεψής της επικαλείται τη συμμετοχή της σε κηδεία στελέχους του ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πρόκειται να τεθεί και το δύσκολο, όπως μεταδίδει το Reuters, ζήτημα της μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Και αυτό διότι, όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο οι δανειστές, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, θέλουν περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση του ισχύοντα κατώτατου μισθού.

Η ίδια πηγή κάνει αναφορά και στο χρέος και αναφέρει ότι αν και υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ για την ανάγκη ελάφρυνσης, η μορφή της και το περιεχόμενο της παραμένουν ασαφή, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις έρχεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ζητεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να αναλάβει τον έλεγχο της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη και όχι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2).Η επανεκλογή του Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.  
Νέες συνθήκες, νέα καθήκοντα με νέο κόμμα, ίδιο πρόεδρο και ηγετική ομάδα αναδεικνύονται από το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκλήρωσε τις εργασίες του. Ήταν ένα συνέδριο που τόνωσε τα μέλη του κόμματος, καθώς δεν είχε πολιτικές αντιπαραθέσεις και εσωτερικά μαχαιρώματα. Και αυτό ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση το είχε ανάγκη.


Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος ήταν αναμενόμενη, αλλά πολιτικά επιβεβαίωσε και την κυριαρχία του στον πολιτικό χώρο που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με την κεντροδεξιά, όπου πολλοί έχουν ηγετικές φιλοδοξίες, στον ευρύ χώρο από την ριζοσπαστική αριστερά έως και τις παρυφές του αστικού κεντροδεξιού χώρου που καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 93,54% από τους 2.926 σύνεδρους ψήφισαν οι 2.758 και οι 2.548 έδειξανεμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα (υπήρξαν 176 λευκά και 34 άκυρα).

 3).Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο.
Μία γυναίκα και ένα παιδί -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το παιδί της- οι οποίοι διέμεναν στο Κέντρο Φιλοξενίας Φέσσα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο όχημα, έξω από το Κέντρο.

Ανήλικος είναι και ο τραυματίας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από το ΕΚΑΒ δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, ενώ φέρεται να έχει ορθοπεδικά τραύματα.

Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή, καθώς επικράτησε ένταση. Πρόσφυγες πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του οδηγού που παρέσυρε τους πρόσφυγες. 

4).Παραμένουν ανήσυχοι οι κάτοικοι στα Ιωάννινα.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων. Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.

Νωρίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονταν οι σεισμολόγοι για το εάν τα 5,2 Ρίχτερ στα Ιωάννινα ήταν η όχι ο κύριος σεισμός με κάποιους να τονίζουν πως οι αρχές οφείλουν να παραμείνουν σε ετοιμότητα όσο εξελίσσεται με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα αφού αξίζει να σημειωθεί πως καταγράφονται δεκάδες μετασεισμοί που φτάνουν ακόμη και τα 4,9 Ρίχτερ.

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών, που καταγράφηκε χθες στις 23.14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. «Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς.

Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία. 

Οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε. Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων.

5).ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν τη Δαμασκό και τη Μόσχα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησαν σήμερα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Συρίας και της Ρωσίας εξαιτίας της πολιορκίας του Χαλεπίου.

«Εξετάζουμε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποκλείσει καμία επιλογή μέχρι στιγμής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Έπειτα από την ολοκλήρωση συνεδρίασης με θέμα τη Συρία με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και μεσανατολικών χωρών που υποστηρίζουν τις αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρέος του είναι να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου