Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο ανασχηματισμός: Θα είναι μία από τα ίδια ή θα τολμήσει ρήξη ο Τσίπρας;

 ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ, ποιοι έρχονται
Παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» - «Σπάνε» υπουργεία - Αλλάζουν χέρια οι αρμοδιότητες. Ιδρύεται υφυπουργείο για την Εκκλησία - Αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον Μουζάλα υπουργό - Στο Μαξίμου ο Σκουρλέτης

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ανασχηματισμός, με τις πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να τον προσδιορίζουν χρονικά το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και ειδικότερα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στόχος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, με ένα πλέγμα αλλαγών στη σύνθεση αλλά και στη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι να προσδώσει στην κυβέρνηση τη χαμένη δυναμική που είχε τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές. 

Να κάνει, με άλλα λόγια, ένα restart (επανεκκίνηση), αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες που «γέννησε» η άσκηση της διακυβέρνησης αλλά και τις δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα απομακρύνει όσους υπουργούς αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί ή προκάλεσαν την κοινωνία με τη συμπεριφορά ή τις επιλογές τους.

Από την άλλη, θα βάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο νέα πρόσωπα, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Πρόσωπα που δεν θα προέρχονται απαραίτητα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν ακόμη και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις αναμένεται να διαδραματίσουν οι προτιμήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη ψηφοφορία για την εκλογή των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά συνέπεια, πολύ δύσκολα θα αντικατασταθούν υπουργοί όπως οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Π. Πολάκης, Π. Σκουρλέτης κ.ά., που ήταν στην πρώτη δεκάδα από πλευράς ψήφων. 

Υπό αυτό το πρίσμα, από πολλά στελέχη τίθεται το ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας θα τολμήσει έναν ανασχηματισμό ρήξης, με ανατροπές και εκπλήξεις, ή, στην προσπάθειά του να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να ικανοποιήσει όλες τις τάσεις στο κόμμα, θα οδηγηθεί σε έναν άνευρο ανασχηματισμό, που θα είναι προϊόν μικρών ή μεγάλων συμβιβασμών.

Σύμφωνα τώρα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα βασικά χαρακτηριστικά των αλλαγών που έχει στα σκαριά ο κ. Τσίπρας έχουν ως εξής:

•Παραμένουν στις θέσεις τους όσοι υπουργοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς», προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα εν όψει και της δεύτερης αξιολόγησης. 

Οποιαδήποτε αλλαγή αυτήν τη στιγμή θα επιβράδυνε τις διαδικασίες, καθώς οι νέοι θα χρειάζονταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να ενημερωθούν και να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των σκληρών διαπραγματεύσεων.

•Υπερυπουργεία «σπάνε» και αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε άλλα υπουργεία. Ο θεσμός στις περισσότερες περιπτώσεις, αν δεν απέτυχε, αποδείχθηκε αναποτελεσματικός, καθώς λόγω του όγκου των αρμοδιοτήτων και του έργου που είχαν να φέρουν σε πέρας οι ηγεσίες των συγκεκριμένων υπερυπουργείων πολλές πρωτοβουλίες – νομοθετικές ή άλλες – «βάλτωσαν», ενώ δεν έλειψαν οι δυσλειτουργίες και οι τριβές μεταξύ στελεχών που συγκροτούσαν την πολιτική ηγεσία.

•Ιδρύεται αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με συγκεκριμένη δομή και διάρθρωση, υπό τον Γ. Μουζάλα, με την τοποθέτηση αναπληρωτή υπουργού και υφυπουργού. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία – πολύ καθυστέρησε – λόγω των διαστάσεων που έχει προσλάβει το Προσφυγικό, το οποίο είναι πολύ πιθανό να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

•Ιδρύεται υφυπουργείο για θέματα Εκκλησίας, που θα υπάγεται κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφαιρώντας τις αρμοδιότητες που τώρα υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Το επιχείρημα θα είναι ότι επιθυμεί να έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την εποπτεία και την ευθύνη σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία. 

Με αυτόν τον εύσχημο τρόπο ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο διαλόγου και συνεννόησης, χωρίς να χρειαστεί να έρθει σε σύγκρουση με τον Ν. Φίλη. Κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε αν προχωρούσε στην αντικατάστασή του, χωρίς να υπολογίζονται οι εσωκομματικές αναταράξεις που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση.

•Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση του Π. Σκουρλέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τεθεί και εκτός κυβέρνησης. Θα καταλάβει θέση υπουργού στον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι αρμοδιότητες που θα αναλάβει.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου