Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 27 ΝΕΚΡΟΥΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΙΙΤΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

 

Καμικάζι ανατινάχθηκε σε κατάμεστο από πιστούς σιιτικό τέμενος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σκοτώνοντας σύμφωνα με την αστυνομία τουλάχιστον 27 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 35 -αν και κατ' άλλες αναφορές οι νεκροί είναι περισσότεροι.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος λέγοντας πως βομβιστής του ανατινάχθηκε στο τέμενος, δίχως να μεταδίδονται άλλες πληροφορίες στο πρακτορείο Amaq, οργάνο προπαγάνδας των τζιχαντιστών.

Ο δράστης εισήλθε στο τέμενος Μπακίρουλ Όλουμ στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής 40 ημέρες μετά την Ασούρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών. Έφθασε με τα πόδια και ανατινάχθηκε ανάμεσα στο πλήθος.

«Είδα ανθρώπους να ουρλιάζουν αιμόφυρτοι» δήλωσε επιζήσας της επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό του Αφγανιστάν Ariana. Ο ίδιος ανέφερε ότι περίπου 40 νεκροί και 80 τραυματίες είχαν απομακρυνθεί από τον τόπο της επίθεσης πριν ακόμη φθάσουν τα σωστικά συνεργεία, αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή.

Για υψηλότερο απολογισμό από τον επίσημο έκανε λόγο και η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν -32 νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν την εγκαθίδρυση της Σαρίας στο Αφγανιστάν από το 2001, όταν απομακρύνθηκαν από την εξουσία, αρνήθηκαν ότι είχαν ανάμειξη στην επίθεση.

«Ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε τεμένη καθώς δεν είναι στο πρόγραμμά μας» είπε ο κύριος εκπρόσωπος του κινήματος Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ. Η θρησκευτική βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων δεν είναι συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν - μία χώρα ως επί το πλείστον σουνιτική - αλλά η επίθεση αυτή υπογραμμίζει την νέα διάσταση που μπορεί να προσδώσει στην πολυετή σύγκρουση η αυξανόμενη εθνοτική ένταση.

Ο επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την πράξη βαρβαρότητας, αλλά είπε ότι το Αφγανισταν δεν πρέπει να πέσει θύμα «εχθρικών σχεδίων που μας χωρίζουν με ετικέτες».

«Η επίθεση αυτή είχε στόχο αθώους πολίτες -περιλαμβανομένων παιδιών- σε έναν ιερό χώρο. Είναι έγκλημα πολέμου και ενέργεια κατά του ισλάμ και της ανθρωπότητας» έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τον Ιούλιο, περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με στόχο διαδήλωση της κυρίως σιιτικής μειονότητας Χαζάρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου