Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η ΕΕ ΕΚΟΨΕ 4,5 ΔΙΣ. € ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Θα μπορούσε, ωστόσο, να βρει έκφραση και στον απολύτως πραγματικό κόσμο της ευρωπαϊκής διαδικασίας διεύρυνσης, με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν να εξελίσσεται σε μεγάλο φίλο της αλβανικής ηγεσίας στον δρόμο της προς την ένταξη στην ΕΕ.

Οταν πριν από περίπου έναν μήνα ο Αυστριακός επίτροπος είχε θέσει μεταξύ των προς επίλυση ελληνοαλβανικών εκκρεμοτήτων και «το ζήτημα των Τσάμηδων», πολλοί τον είχαν τότε κατηγορήσει απλώς για «επιπολαιότητα». Οταν οι «επιπολαιότητες» επαναλαμβάνονται ωστόσο, αποκτούν πια χαρακτήρα πάγιας στρατηγικής.

Την περασμένη Τετάρτη η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση προόδου της Αλβανίας. Επικριτική απέναντι στα πολλά αλβανικά ελλείμματα αλλά και προβληματικά... εξωραϊστική σε πολλά άλλα σημεία, η εν λόγω έκθεση δεν έκανε βέβαια καμία αναφορά σε Τσάμηδες (ειδικά μετά τις οργισμένες ελληνικές αντιδράσεις του Οκτωβρίου). 

Δεν έκανε, ωστόσο, και καμία αναφορά στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, που καταστρατηγούνται από το καθεστώς του Εντι Ράμα. Το πιο εντυπωσιακό, δε, είναι ότι στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφορικά με την εν λόγω έκθεση προόδου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια ακόμη πιο... ωραιοποιημένη εικόνα της Αλβανίας ως χώρας που εμφανίζεται να έχει κάνει προόδους στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. 

Να σέβεται σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προχωράει στην αποκατάσταση των εκκρεμοτήτων στα ανοιχτά μέτωπα του περιουσιακού-κτηματολογίου κ.ά. Καμία κουβέντα για το εμπόριο των ναρκωτικών που οργιάζει και για τις επιθέσεις ενάντια στην ελληνική μειονότητα.

Είναι προφανές ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες επιθυμούν να εξωραΐσουν τις αλβανικές παθογένειες. Είναι πια σαφές, δε, ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία ή επιπόλαιη κίνηση. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τα κίνητρα πίσω από αυτήν τη στάση του επιτρόπου Διεύρυνσης να είναι... από αδιαφανώς ιδιοτελή έως διαπλεκόμενα. 

Στα καθ’ ημάς, ωστόσο, αυτή η στάση των Βρυξελλών το μόνο που καταφέρνει είναι να... υπονομεύει τις συνομιλίες Ελλάδας-Αλβανίας, ωθώντας τα Τίρανα σε κατεύθυνση αδιέξοδης αδιαλλαξίας. Επί του πρακτέου, πάντως, και πέρα από όσα διακινούνται, οι ενταξιακές συνομιλίες της Αλβανίας είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν στο κοντινό μέλλον, και σίγουρα όχι μέσα στο 2016. 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τον τελευταίο λόγο στο συγκεκριμένο θέμα θα τον έχει το Συμβούλιο και όχι η Κομισιόν. Πώς έχει φτάσει στο σημείο ένας Ευρωπαίος επίτροπος να συστρατεύεται με αλυτρωτικές θέσεις της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας; 

Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στο πρόσωπο της Κροάτισσας Ρομάνα Βλαχούτιν, πρεσβευτού της ΕΕ στην Αλβανία, ο σύζυγος της οποίας φέρεται να διατηρεί στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με το καθεστώς Ράμα.

Γιοχάνες Χαν:Επίτροπος Διεύρυνσης από το 2014, ο Αυστριακός προκάλεσε σάλο αντιδράσεων όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου αναγνώρισε ως υπαρκτό το «θέμα των Τσάμηδων».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου