Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

45oς ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

 

Αμερικανικές εκλογές 2016: Νίκη του Ντόναλντ Τράμπ.Ξεπερνώντας όλα τα προγνωστικά και κάθε δημοσκόπηση, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να κερδίσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για να διασφαλίσει την προεδρία.

Ήταν οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ και το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο για όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ έπειτα από μια μακρά και ιδιαίτερα επεισοδιακή προεκλογική περίοδο.

Σημαντικό σημείο ήταν η νίκη του Τραμπ στις Πολιτείες-κλειδιά της Πενσυλβάνια και της Φλόριντα. Αν και η Κλίντον κατάφερε να «πάρει» την Καλιφόρνια, οι εκλεκτορικές ψήφοι ήταν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με του αντιπάλου της.

Στη 1.30 ώρα Ελλάδος η Κλίντον ξεπέρασε στις λαϊκές ψήφους τον Τραμπ. 

«Ευχόμαστε ολόψυχα με την υπεύθυνη στάση σας να διαψεύσετε όσους παρουσίασαν στρεβλή και απρόβλεπτη την εικόνα σας καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο.

Η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα που πρέπει να ακολουθήσει και να εγγυηθεί την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και στήριξης των αδυνάτων σε όλο τον κόσμο»

Η ΕΚΤ και η Fed μπορούν να ανταποκριθούν στο όποιο σοκ από τη νίκη του Τραμπ, λέει ο Μπόστιαν Γιάζμπετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Αν και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του έκανε συχνά επιθέσεις κατά της Wall Street και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό οικονομικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες, καθώς ετοιμάζεται να συγκροτήσει την ομάδα του στον Λευκό Οίκο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Τραμπ ξέσπασαν στην Καλιφόρνια μετά την εκλογική νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν ομοίωμα του Τραμπ, λάστιχα αυτοκινήτων, κάδους απορριμμάτων και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο του Οκλαντ, απέναντι από τον Σαν Φρανσίσκο. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Berkeley οργάνωσαν δαιμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη.

Διαδήλωση πραγματιοποιείται επίσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis, όπου οι φοιτητές έκλεισαν δρόμους και έκαναν πορεία φωνάζοντας συνθήματα κατά του Τραμπ: «Δεν είσα εσύ η Αμερική, Εμείς είμαστε η Αμερική». Ενας διαδηλωτής στο Οκλαντ χτυπήθηκε από αυτοκίνητο σε εθνική οδό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι και θα παραμείνουν ισχυρές»
Υποχωρεί η ισοτιμία της λίρας έναντι ευρώ και δολαρίου, με φόντο την νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ Τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

«Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό. Είχαμε, για θέματα της περιοχής, συζήτηση με το επιτελείο του κυρίου Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό. 

Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις. Περιμένουμε να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, χαίρει μεγάλης δημοφιλίας. Και θα είναι γόνιμη, θετική και δημιουργική η συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο».
«Κάθε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να τηρήσει τις συμφωνίες, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές επίπεδο»

«Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο στην παγκόσμια πολιτική» . 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση. «Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί. 

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια». «Eκφράζουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στην εκλογή του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της πίστης στην οικονομία της αγοράς.

Στο πέρασμα των χρόνων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάστηκαν μαζί για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσουμε τις διατλαντικές σχέσεις.

Μόνο μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος , οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Ευτυχώς, η στρατηγική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ είναι ευρεία και βαθιά: από τις κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ως τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των απειλών στην ασφάλεια της γειτονίας της Ευρώπης.

Στην ανατολή και στο νότο και ως τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και διαρκείς.

Θα πρέπει να παγιώσουμε τις γέφυρες που έχουμε χτίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Αμερική, της οποίας τα δημοκρατικά ιδεώδη ήταν πάντοτε φάρος ελπίδας για όλο τον κόσμο, θα συνεχίσει να επενδύει στις εταιρικές της σχέσεις με φίλους και συμμάχους.

Για να βοηθήσουν να φέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερεία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο. Δράττουμε αυτήν την ευκαιρία και σας καλούμε να επισκεφθείτε την Ευρώπη για μια Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ όσο το δυνατό συντομότερα, η οποία θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε τις σχέσεις μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο» Κάνει λόγο για ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης

Μπλογκ της Meagan McGovern για την εκλογή Τραμπ.
«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή»

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας αποκάλεσε τον Τραμπ «πρωτοπόρο ενός νέου αυταρχικού κινήματος»...σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές

Σήμερα, Τρίτη 8/11, είναι ημέρα κατά του φασισμού.

Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ», υπογράμμισε ο ίδιος.Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.

«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. (καμία έκπληξη από τον πρωθυπουργό των Φιλιππίνων)

«Στις ΗΠΑ, η πολιτική στο Κυπριακό, και γενικότερα στα εξωτερικά θέματα, καθορίζεται από τη γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών και στο παρελθόν δεν έχουμε δει αξιοσημείωτες αλλαγές μετά από εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.«Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή»

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου