Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Διάφορα ονόματα έχουν παρελάσει ως υποψήφια για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών της επικείμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά καθώς φαίνεται εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους συνεργάτες του νεοεκλεγέντα προέδρου καθυστερούν σημαντικά την ανακοίνωση του επίλεκτου προσώπου.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Κελιάν Κόνγουεϊ, επικεφαλής της εκστρατείας του κ. Τραμπ και κορυφαία σύμβουλός του, δήλωσε πως ένας τυχόν διορισμός του Μιτ Ρόμνεϊ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα είναι «προδοσία».

«Οι άνθρωποι νιώθουν προδομένοι όταν σκέφτονται πως ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος αμφισβητούσε τον χαρακτήρα, την νοημοσύνη και την ακεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει το πιο σημαντικό υπουργείο», ανέφερε η κ. Κόνγουεϊ σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή. «Ο Ρόμνεϊ για ένα περίπου έτος ήταν απαίσιος», πρόσθεσε.

Προεκλογικά, ο κ. Ρόμνεϊ είχε δηλώσει πως ο κ. Τραμπ «ανησυχεί τους συμμάχους και εντείνει την εχθρότητα των αντιπάλων» των ΗΠΑ, για να λάβει την απάντηση από τον τότε προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών πως ο ίδιος «περπατάει σαν πιγκουίνος».

Την έντονη διαφωνία της κ. Κόνγουεϊ για τον κ. Ρόμνεϊ φαίνεται πως συμμερίζεται και ο ανώτερος σύμβουλος του κ. Τραμπ για τον Λευκό Οίκο, Στιβ Μπάνον, γράφει το «Associated Press».

Ωστόσο, ο Σον Στιλ, πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Καλιφόρνια δήλωσε πως μια ενδεχόμενη επιλογή του κ. Ρόμνεϊ θα αποδείξει πως ο κ. Τραμπ είναι «ένας εκπληκτικά επιεικής άνθρωπος».

«Εάν ο κ. Ρόμνεϊ απολογηθεί για την εναντίωση στην υποψηφιότητα Τραμπ, μπορεί να δικαιολογηθεί μια ενδεχόμενη επιλογή του», ανέφερε ο Χόγκαν Γκίντλεϊ, στέλεχος των Ρεπουμπλικανών επί της στρατηγικής.

Πάνω σε αυτό επιχειρηματολογεί και η «Wall Street Journal» και αναφέρει σε άρθρο της πώς ο εσωτερικός πόλεμος ανάμεσα στους συνεργάτες του κ. Τραμπ καθυστερεί κάποιους από τους διορισμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

O πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, ο οποίος επιθυμεί να δει υπουργό Εξωτερικών τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, δήλωσε πως η έρευνα του κ. Τραμπ προσομοιάζει στο τηλεοπτικό ριάλιτι «The Apprentice», το οποίο παρουσίαζε ο μεγιστάνας των ακινήτων, καθώς «εξετάζει δημόσια την ικανότητα των υποψηφίων» και καλεί «το κοινό να συμμετάσχει» στην τελική επιλογή, γράφει η «Wall Street Journal».

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν να συναντηθεί με τον στρατηγό εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους αργότερα την Δευτέρα, καθώς εξετάζει την πιθανότητα να του αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνησή του, όπως μετέδωσε το «Bloomberg», επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του επιτελείου του.

Ο Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA, ο οποίος παραιτήθηκε το 2012 όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, έχει δηλώσει ότι, αν του το ζητούσε ο κ. Τραμπ, θα δεχόταν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ακόμα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Wall Street Journal», ο κ. Τραμπ εξετάζει ως υποψήφιο για το ΥΠΕΞ και τον Τζον Μπόλτον, πρώην πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για τον Μπομπ Κόρκερ, γερουσιαστή από το Τενεσί, επικεφαλής της Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις.

Καθίσταται σαφές πως εάν ο κ. Τραμπ επιλέξει τον κ. Ρόμνεϊ θα δώσει ένα μήνυμα προς την εσωτερική του αντιπολίτευση πως αυτός έχει τον τελευταίο λόγο στο σχηματισμό του Υπουργικού του Συμβουλίου. 

Eνώ η επιλογή του κ. Μπόλτον θα γίνει πιθανόν αποδεκτή θετικά από το σύνολο των Ρεπουμπλικανών, αν και μπορεί να συναντήσει την αντίσταση από το Καπιτώλιο και τον γερουσιαστή Ραντ Πολ, γράφει η «WSJ».

Για τον κ. Κόρκερ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επιλογή του ίσως προκαλέσει αντιδράσεις γιατί το 2011 είχε συνεργαστεί με την Χίλαρι Κλίντον για την επίτευξη της συμφωνίας «New Start», η οποία είχε εν πολλοίς σκοπό να περιορίσει την κατασκευή πυραύλων.

Ο κ. Κόρκερ έχει δηλώσει πως τον τιμά η αναφορά που γίνεται στο όνομά του, αλλά προτιμάει να παραμείνει στη Γερουσία, ενώ ο κ. Τζουλιάνι πιέζει για να είναι αυτός που θα επιλεγεί ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου