Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΕ ΛΟΓΩ ΙΤΑΛΙΑΣ

 

Με τίτλο "Το ιταλικό δημοψήφισμα και η αρχή του τέλους της ευρωζώνης", το κύριο άρθρο των Financial Times  περιγράφει μια ευρωζώνη που είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση. 

Όλα θα κριθούν με το ιταλικό δημοψήφισμα, το οποίο θα καθορίσει αν θα προκύψουν αλλαγές στο Σύνταγμα και αν ο Ρέντσι παραιτηθεί, κάτι που θα αρχίσει την αρχή της διάλυσης, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, Wolfgang Munchau:

"Το δημοψήφισμα έχει σημασία γιατί θα μπορούσε να επιταχύνει την πορεία προς την έξοδο από το ευρώ. Αν ο Ματέο Ρέντσι χάσει, έχει πει πως θα παραιτηθεί, δημιουργώντας πολιτικό χάος. Οι επενδυτές ίσως θεωρήσουν ότι το παιχνίδι τελείωσε.

Στις 5 Δεκεμβρίου η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει με ένα άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης'. Επιπλέον, σύμφωνα με τον συντάκτη, "μια έξοδος της Γαλλίας ή της Ιταλίας από το ευρώ θα επιφέρει το μεγαλύτερο default στην ιστορία.

Οι ξένοι κάτοχοι ιταλικού ή γαλλικού χρέους σε ευρώ θα πληρωθούν με το ισόποσο της λίρας ή του φράγκου. Αμφότερα θα υποτιμηθούν. Αφού οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να διακρατούν κεφάλαιο έναντι των τοποθετήσεών τους σε κρατικό χρέος οι απώλειες θα οδηγήσουν πολλές τράπεζες σε άμεση πτώχευση.

Η Γερμανία τότε θα συνειδητοποιήσει ότι το τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει τα μειονεκτήματά του. Υπάρχει πολύς γερμανικός πλούτος εν αναμονή πτώχευσης".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου