Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ;

 

Με την διελκυστίνδα να γέρνει για πρώτη φορά σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων, η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης Ομπάμα ρίχνεται στο διμέτωπο αγώνα: Αφενός να κλείσει εμπρόθεσμα και χωρίς καθυστερήσεις ή άτακτες υποχωρήσεις την αξιολόγηση, αφετέρου να διευρύνει τις συμμαχίες απέναντι στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να βρυχάται, απορρίπτοντας τις «προτροπές» Ομπάμα για τερματισμό της λιτότητας και απομείωση του χρέους, κάνοντας λόγο για «κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», ωστόσο η διεθνής συγκυρία δείχνει πως για πρώτη φορά ο «φίρερ» της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται σε τόσο δυσχερή θέση, απομονωμένος επί του παρόντος και από μέχρι πρότινος στενούς συμμάχους του.

Η δυναμική και η προβολή των ελληνικών θέσεων διά στόματος Ομπάμα είναι αδιαμφισβήτητη, σημειώνουν στο Μαξίμου, με το επίδικο τώρα να είναι το κατά πόσο θα καφθούν οι αντιστάσεις της Γερμανίας που εμμένει στην εξυπηρέτηση του εσωτερικού ακροατηρίου της για το χρέος.

Πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν αναφορικά με την παγκόσμιας εμβέλειας επίσκεψη Ομπάμα, πως η σημαντικότερη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση, «κάνατε μεταρρυθμίσεις, ώρα να δούμε το χρέος», αντί της προηγούμενης θέσης, «κάντε μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει και η ρύθμιση για το χρέος».

Ωστόσο, όπως τόνιζε κυβερνητική πηγή η πίστη της Ηρώδου Αττικού για επίτευξη των στόχων για αξιολόγηση, χρέος και ποσοτική χαλάρωση δεν εναπόκειται αποκλειστικά στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αν και απερχόμενος παραμένει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η αναφορά του μέχρι επικεφαλής του Eurogroup και πρότινος δορυφόρου του Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη στο Μαξίμου.

«Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ενώ σε ακόμα πιο θετική κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί που συνέστησε την υιοθέτηση μιας πιο «θετικής» δημοσιονομικής στάσης στην Ευρωζώνη για το 2017, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως η αναστροφή του κλίματος στους συσχετισμούς σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας (ενδεικτικά ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει και το 2016 με οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης), ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο προσεχές δίμηνο «φωτιά».

Ως εκ τούτου, στην Ηρώδου Αττικού συνεχίζουν να πορεύονται με χρονοδιάγραμμα το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ στόχος είναι να συγκεκριμενοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που αποτελεί και το σημείο τριβής με το Βερολίνο.

Για να υπάρχει ο «καθαρός διάδρομος» για το χρέος, το οποίο θα ανοίξει το παράθυρο για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι πως η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να έχει κλείσει σε επίπεδο staff level agreement στις επόμενες 11 ημέρες, μέχρι την 28η Νοέμβρη, προκειμένου να έρθει από θέση ισχύος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών η Αθήνα, με βασικό αίτημα το pacta sunt servanta που υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο και τις κατηγορίες της ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από την επτάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν σαφής στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Έκανε λόγο για απολύτως ψευδές επιχείρημα, στηλίτευσε την αλλαγή στάσης της ΝΔ που πλέον τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους ενώ μέχρι πρότινος διεμήνυε πως είναι βιώσιμο (Σαμαράς και Βενιζέλος) και υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης για την πέμπτη αξιολόγηση που έκανε η κυβέρνηση από το Γενάρη του 2015, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά «εάν έκλεινε την αξιολόγηση η προηγούμενη κυβέρνηση θα σήμαινε 10 δισ. μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί πως για αυτό το λόγο και δεν το έπραξε.

Εκτός αυτού ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο αναφορικά με τη ΝΔ το οποίο προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη στην κυβέρνηση, αλλά και «ηλεκτροσόκ» στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτός από το παράθυρο για ελάφρυνση της λιτότητας προχώρησε και σε ένα πολιτικό σχόλιο για την κυβέρνηση Τσίπρα:

«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να διερωτώνται σκωπτικά εάν… εκεί βασίζει το πάγιο αίτημά της για πρόωρες εκλογές η ΝΔ…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου