Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

 

Η Τουρκία, η οποία με την πολιτική της οδήγησε τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο του Μοντ Πελεράν σε αδιέξοδο, έχει αποφανθεί πως η συνέχεια θα δοθεί το 2017.

Η εκτίμηση αυτή προφανώς και έχει σχέση με τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν εκ των πραγμάτων για να ισχύσει το χρονοδιάγραμμα του 2016, το οποίο είχε τεθεί από όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, είναι προφανές πως συντρέχουν κι άλλοι λόγοι, οι οποίοι επιβάλλουν την αλλαγή σχεδιασμών. 

Προχθές, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθόρισε ένα νέο χρονοδιάγραμμα για το Κυπριακό. Ανέφερε πως εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται το 2017. Είναι προφανές ότι το σκηνικό στο Κυπριακό καθορίζεται και με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της χώρας. 

Είναι γνωστό πως προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση μέσω συντάγματος των εξουσιών του. Κι αυτό θέλει να το πετύχει διά πυρός και σιδήρου. Θέλει, προφανώς, να ξεκαθαρίσει με τα ζητήματα αυτά των εξουσιών του, που θα τον καταστήσουν και συνταγματικά πανίσχυρο, και στη συνέχεια να ασχοληθεί με το Κυπριακό. 

Το πώς θα ασχοληθεί με το Κυπριακό αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, δεν έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής παρά τις όποιες ρητορικές εξάρσεις των κυριεύουν πολλές φορές.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης έθεσε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιδιώξει η τουρκική πλευρά μια συμφωνία στο Κυπριακό. Διατύπωσε αυτά που συνήθως χαρακτηρίζονται ως κόκκινες γραμμές. Στην περίπτωση, πάντως, της Τουρκίας αυτό που διαχρονικά έχει επιβεβαιωθεί είναι πως οι κόκκινες γραμμές είναι αδιαπραγμάτευτες.
 
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, η Άγκυρα επιμένει σε εγγυήσεις, εκ περιτροπής προεδρία, ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων, ενώ αναφέρθηκε και σε ευαισθησίες της Άγκυρας στο εδαφικό «φωτογραφίζοντας» τη Μόρφου.

 Είναι αρκούντως ενδιαφέρον αυτό που είπε και στη συνέχεια: «Το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων είναι ζητήματα που η Τουρκία τα αντιμετωπίζει με ευαισθησία. Ιδιαίτερα η Τουρκία διατηρεί την ευαισθησία της για τα θέματα των πολιτών της, τις υπηρεσίες τους, την ελεύθερη διακίνησή τους». 

Σημειώνοντας πως κάποιες αρχές δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας κατά την επίλυση του Κυπριακού πρόσθεσε πως «μία από αυτές είναι και η σημασία που δίνουμε στην εκ περιτροπής προεδρία και με αυτή την ευκαιρία το θέτουμε και πάλι. 

Επιπλέον υιοθετούμε την άποψη ότι η αντίληψη η οποία βασίζεται στον ίσο συνεταιρισμό των δύο πλευρών να είναι αποτελεσματική και κυρίαρχη στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύουμε ότι η αρχή της δίκαιης διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού είναι μια σημαντική αρχή για την ειρηνική επίλυση».
 
Με αυτό τα δεδομένα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί από τη μια μετατίθενται οι εξελίξεις και από την άλλη αναδεικνύονται οι εμμονές της τουρκικής πλευράς σε κάποια ζητήματα

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου