Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΕΓΕΙΡΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

 

Η τουρκική καταστολή στο φιλοκουρδικό HDP έρχεται να προστεθεί στα σύννεφα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, την ώρα που η Κομισιόν καθιστά την Άγκυρα υπεύθυνη αν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό:

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο έφτασε στο σημείο να εγείρει ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο «Ερντογάν ακολουθεί εγχειρίδιο για δικτατορία». Η Γερμανία απέρριψε αμέσως τη συζήτηση για κυρώσεις.

Λίγο προηγουμένως, ο τούρκος υπουργός για την ΕΕ είχε περιοριστεί στο ότι οι σχέσεις είναι «εύθραυστες». Ο τούρκος υπουργός Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε επίσης, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση με πρέσβεις χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα, για «ρατσισμό» όσους ζητούν πάγωμα των ενταξιωακών διαπραγματεύσεων.

Την ώρα που ο Τσελίκ βρισκόταν στη συνάντηση με τους ευρωπαίους πρέσβεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν χρησιμοποιούσε σκληρότατους τόνους εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, φτάνοντας στο σημείο να μιλά ακόμη και για κυρώσεις σε βάρος της (επισήμως) χώρας υποψήφιας για ένταξη.

«Οι μισές εξαγωγές της Τουρκίας κατευθύνονται στην ΕΕ και το 60% των επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται από την ΕΕ» σημείωσε ο λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ μιλώντας τη Δευτέρα στη γερμανική ραδιοφωνία. 
 
«Αυτό είναι σαφέστατα ένα μέσο πίεσης, και κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε να το χρησιμοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Άσελμπορν. 

Επικρίνοντας τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, ο λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ είπε πως ο Ερντογάν σταδιακά εξισώνει τον εαυτό του με το τουρκικό κράτος και καταργεί το κράτος Δικαίου -«εγχειρίδιο προς δικτατορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε δε πως οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται «είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του ναζισμού»: «Εφαρμόζεται κάτι σαν "αστικός θάνατος", τα ονόματα όσων απελευθερώνονται δημοσιεύονται στις εφημερίδες. 

Δεν έχουν πια καμία ελπίδα να βρουν που θενά δουλειά, τα διαβατήρια και τα πτυχία τους καταστρέφονται, δεν έχουν πια καμία πηγή εισοδήματος και χάνουν τα σπίτια τους» είπε, εξηγώντας τι εννοούσε.

Το Βερολίνο αντέδρασε αμέσως στις αναφορές του λουξεμβούργιου ΥΠΕΞ για κυρώσεις, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη συζήτηση.  «Δεν θα εμπλακούμε σε συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Πρέπει να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» με την Άγκυρα, προσέθεσε. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σαφής και ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στην Τουρκία» τόνισε.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Τουρκία τις επιπτώσεις της φίμωσης του Τύπου και της καταπίεσης της αντιπολίτευσης στις σχέσεις της με την ΕΕ, και για αυτό χρειάζονται ανοικτοί δίαυλοι» ανέφερε το Βερολίνο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου