Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«ΟΠΛΙΣΕ» Ο ΡΕΝΤΣΙ ΚΑΤΑ ΣΟΙΜΠΛΕ

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τον γερμανικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με την ανάγκη να σεβασθούν, όλες οι χώρες, τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα.

«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας δημιουργεί προβλήματα σε όλη την Ευρώπη» «Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας δημιουργεί προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να συμβεί ότι έγινε με το μεταναστευτικό: μας άφησαν μόνους και οικοδομούν τείχη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν τις προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης και στελέχη του Ταμείου, όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στη σύσκεψη, που θα γίνει στο Βερολίνο, θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα προτού οι ευρωπαίοι εταίροι συναινέσουν σε συγκεκριμένες και επαρκώς καθορισμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και πριν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνουν αλλαγές και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Ωστόσο, τα αιτήματα του Ταμείου για την απομείωση του ελληνικού χρέους προσκρούουν πρωτίστως στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι τυχόν μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για ρύθμιση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του τρίτου Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Νωρίτερα, το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI μετέδιδε ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ένα Σχέδιο Β σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου