Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΥΡΑΣΙΑ;..

 

Στη Λίμα του Περού είχαμε την πρόσφατη (και τελευταία μάλλον) ψυχρή χειραψία Πούτιν-Ομπάμα. Ψυχρή διότι ο Ομπάμα συνειδητοποίησε πως η κληρονομιά του, θα δοθεί σε κανέναν. Ψυχρή διότι καταλάβαινε πως το ‘φάντασμα’ του Τραμπ βρισκόταν παντού.

Η απόφαση του Τραμπ να καταργήσει τον ΤΤP τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μεταξύ των χωρών της Ασίας και των ΗΠΑ, αλλάζει την Παγκόσμια οικονομική σκακιέρα. Τι είδαμε λοιπόν. Οι Κινέζοι κάλεσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο και η πρόσκληση έγινε δεκτή.

Η Κίνα δεν έβλεπε με καλό μάτι την προσπάθεια της Ομπαμικής Αμερικής να πατήσει ‘πόδι’ στην Ασιατική αγορά. Βλέποντας λοιπόν πως οι ΗΠΑ του Τραμπ θέλουν να κινηθούν διαφορετικά, αλλάζουν οπτική. Οικονομική σύμπραξη με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να κυριαρχήσουν στην Ασιατική αγορά.

Αυτό σκέφτονται οι Κινέζοι. Ο Πούτιν φαίνεται να σκέφτεται μία Ευρασιατική Αγορά που θα φτάνει μέχρι τη Λισαβόνα. Όχι απαραίτητα χωρίς δασμούς (δηλαδή πλήρη απελευθέρωση της αγοράς) αλλά σίγουρα με ευκολία στην μετακίνηση των προϊόντων.  

Συνοψίζοντας, ο Τραμπ επιθυμεί να παραμείνει η Αμερική εντός της ηπείρου. Μόνη κυρίαρχη από τον Καναδά μέχρι το Περού και να προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες με φειδώ.

Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει στην Ασιατική αγορά, εξοβελίζοντας από την πρωτιά τις Ιαπωνία και Ν.Κορέα. Τέλος ο Πούτιν βλέπει πως το όνειρο μίας ενωμένης Ρωσίας με την Ευρώπη, σε εμπορικό τουλάχιστον επίπεδο για αρχή, μπορεί να πραγματοποιηθεί με λίγη βοήθεια από τα κινεζικά εργοστάσια. 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν τελικά αν τα σχέδια επί χάρτου θα πραγματοποιηθούν ή όχι. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου