Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
1).Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια στη ΛέσβοΤραγικός είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε σε σκηνή στον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη από γκαζάκι με το οποίο μαγείρευε μία 66χρονη.

Η 66χρονη βρέθηκε απανθρακωμένη από τους πυροσβέστες, ενώ νεκρό βρέθηκε και το 6χρονο εγγονάκι της. Στην ίδια σκηνή της οικογένειας έμενε η 25χρονη μητέρα του 6χρονου, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως και το δεύτερο παιδί της, ηλικίας 4 ετών. 

Η 25χρονη, όπως και το 4χρονο παιδί είναι βαριά τραυματισμένοι και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή τους στην Αθήνα με C-130 με τους γιατρούς να δίνουν μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή. Στο άκουσμα της έκρηξης ομάδες μεταναστών ξεσηκώθηκαν και ξεκίνησαν επεισόδια. 

Στο σημείο έφτασαν άνδρες των ΜΑΤ αλλά τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Φωτιές, συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και μετανάστες, καταστροφές στον καταυλισμό μαίνονταν μέχρι αργά το βράδυ. Τα επεισόδια έγιναν πιο άγρια όταν έγινε γνωστό στον καταυλισμό ότι η έκρηξη προκάλεσε νεκρούς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν αρκετοί τραυματισμοί.

2)Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να παγώσουν
 τα ενταξιακά με την Άγκυρα προσωρινάκαι η Τουρκία απειλεί.
 «Την προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας κοινή πρόταση ψηφίσματος των έξι μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων,προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές «καταδικάζουν απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία, διατηρούν τη δέσμευση να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ, καλούν ωστόσο την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

«Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν σε αυτήν την έλλειψη οράματος. Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμά με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ενώ λίγες ώρες αργότερα προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία.

3)Προβληματισμός σε Ελλάδα και Κύπρο 
μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
«Η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα. Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς. 

Αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Θέλω να ξεκαθαρίσω μία για πάντα ότι όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για να απαντήσει και δώσει τέλος στα σενάρια.

Τα οποία πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες για το ρόλο της Αθήνας στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ειδικότερα, για εκείνα τα σενάρια που αφορούν στη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Την ίδια στιγμή, το Politico μεταδίδει πως οι εντάσεις στο Κυπριακό πυροδοτήθηκαν από τον ίδιο τον Τσίπρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες.

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών ήθελαν ο κ. Τσίπρας να συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 4 Δεκεμβρίου με το Μέγαρο Μαξίμου να επιβεβαίωνει πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Εν τω μεταξύ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα, εκ νέου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στον οποίο επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος

4) Φεύγει από το Ευρωκοινοβούλιο ο Μάρτιν Σουλτς
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) και δεν θα επιδιώξει του χρόνου τρίτη θητεία στη θέση την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Σουλτς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το αν θα επιδιώξει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή αν θα επιδιώξει να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ο κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στην παρούσα κυβέρνηση. 

Ο κ. Σουλτς είπε πως αυτή «ήταν μια εύκολη απόφαση» και δήλωσε «ευγνώμων» για την ευκαιρία που είχε να υπηρετήσει το Ευρωκοινοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και τελικά ως πρόεδρός του.

5) Όλα τα είχαμε η Black Friday μας έλειπε
Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου που κάθε χρόνο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Όσον αφορά στο πως προέκυψε η ονομασία: Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία, σύμφωνα με το history.com. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Η τρέλα αυτή «χτύπησε» και τα ελληνικά ήθη ήδη από χθες Πέμπτη καθώς εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν έξω από ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη που θα έδινε ένα δωρεάν κραγιόν στις πρώτες 250 πελάτισσες που θα έμπαιναν μέσα και θα έκαναν οποιαδήποτε αγορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου