Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ «ΦΩΤΙΑ»!

 

Με σκληρές απαιτήσεις συνεχίζουν οι τροϊκανοί την διαπραγμάτευση! Με τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία να είναι ασφυκτικά, οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης απαιτήσεις «φωτιά», όπως την απόσυρση της διάταξης που προστατεύει από απολύσεις τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών!
 
Σε όλα τα μέτωπα «βάλλουν» οι δανειστές, που δεδομένης της πίεσης για συμφωνία, που έχει αυξηθεί μετά την απόφαση για τελική συμφωνία «πακέτο» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, «τρέχουν» όλα τα θέματα της αξιολόγησης παράλληλα. Η ελληνική πλευρά, έχει θέσει στόχο, την υπογραφή της συμφωνίας για την αξιολόγηση, το σύνηθες πλέον «Staff Level Agreement», μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Τα καυτά θέματα της αξιολόγησης είναι πολλά, αλλά ο χρόνος τελειώνει για το δημοσιονομικό. Η κυβέρνηση έχει συνταγματική υποχρέωση να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, σαράντα ημέρες πριν από το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές, πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με το «κουαρτέτο», μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Δηλαδή, οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο 4+1 ημέρες, για να κλείσουν την συμφωνία για το Δημοσιονομικό, το από πού θα βρεθούν τα 460 εκατ. ευρώ (από σύνολο 760 εκατ. ευρώ) που απαιτούνται το 2017 για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι δανειστές, στην περίπτωση που επιμείνει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο «κούρεμα» σε επιδόματα και συντάξεις, τότε, θέλουν νέα στο αφορολόγητο, με το ΔΝΤ, να το κατεβάζει μέχρι και τις 5.000 ευρώ!

Στο δημοσιονομικό, πλανάται ακόμα και η απειλή νέων μέτρων κοντά στο 1 δις ευρώ, που θεωρείται από την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης ότι είναι απαραίτητα μετά την αναθεώρηση της Eurostat, για τους αριθμούς του 2015, που έριξε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,2% (από 0,7%.). Αν και διαπιστώθηκε πρόοδος, δεν επετεύχθη ακόμα συμφωνία, για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα χρέη των επιχειρήσεων. 

Τώρα το θέμα περνά στα τεχνικά κλιμάκια και αναμένεται να κλείσει σε επόμενη συνάντηση. Κυβέρνηση και δανειστές, έχουν ακόμα διαφορές στα είδη των φόρων και εισφορών που θα «κουρεύονται». Οι δανειστές, θέλουν να μπορούν να διαγραφούν όλα τα είδη οφειλών, ενώ η κυβέρνηση θέλει να εξαιρούνται κάποιοι φόροι όπως ο ΦΠΑ. Τα τεχνικά κλιμάκια θα διαπραγματευθούν σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει ένα μεγάλο κούρεμα, στα δημόσια οικονομικά.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις. Ο υπουργός τόνισε σχετικά με την διαγραφή, ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τι αντίκτυπο θα έχει στα δημόσια οικονομικά και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές, δηλαδή τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν ίση αντιμετώπιση», κάνοντας λόγο για μία δύσκολη ισορροπία.

Οι δανειστές, μόλις έμαθαν ότι το υπουργείο παιδείας κατέθεσε διάταξη προστασίας από τις απολύσεις, των εκπαιδευτικών, στα ιδιωτικά σχολεία, ζήτησαν η κυβέρνηση να την πάρει πίσω! Το θέμα της άρσης των διοικητικών εμποδίων είναι κορυφαίο για τους φιλελεύθερους δανειστές, που θεωρούν ότι είναι επέμβαση στην αγορά.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και σχετικό ραντεβού εχθές το απόγευμα με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γιαβρόγλου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν την κατάργηση της διάταξης. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό για το Ταμείο, που έγινε αυτή η έκτακτη συνάντηση, αντί για την προγραμματισμένη με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξάνθο.

Αυτό που πρότεινε ο υπουργός, στους δανειστές, είναι να μην γίνεται η εξέταση της αιτιολογίας μιας απόλυσης από το υπουργείο όπως είναι τώρα αλλά από τους νομικούς συμβούλους του κράτους. Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, έλεγαν μετά την συνάντηση, ότι αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα, τότε το θέμα θα πάει για λύση με πολιτική απόφαση.

Δεν συναντήθηκαν τελικά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, με τους Θεσμούς. Αν και δεν έχει οριστεί το πότε θα γίνει τελικά η συνάντηση, τα θέματα προς συζήτηση είναι πολλά και σημαντικά όπως ο ορισμός του νέου δελτίου τιμών στα φάρμακα και η υλοποίηση του προγράμματος εξόφλησης των χρεών ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων προς ιδιώτες.

Εκτός από τις συναντήσεις των υπουργών με τους τροικανούς, παράλληλα δίδεται και μία άλλη μάχη, αυτή των τεχνικών κλιμακίων. Οι υπάλληλοι των θεσμών, ζητούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που χρειάζεται για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και θέτουν ερωτήματα στην ελληνική πλευρά για να δώσουν τα επεξεργασμένα στοιχεία στους επικεφαλής διαπραγματευτές των κλιμακίων.

Το πρωί της Τετάρτης, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν με κύριο θέμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πηγές από το υπουργείο τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η άλλη πλευρά, έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Το υπουργείο θέλει την επαναφορά των κλαδικών διαπραγματεύσεων, τον ορισμό του κατώτατου μισθού από φορείς της αγοράς και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Οι δανειστές από την πλευρά τους θέλουν την δύναμη να την έχουν οι επιχειρήσεις και άρα την διατήρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με το οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από το κράτος και οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου