Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚ

 

Σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας ζητά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ τασσόμενος υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να ενταχθεί στην ΕΕ «με κάθε κόστος», λέγοντας ότι μπορεί αντίθετα να γίνει μέλος του μπλοκ της Σανγκάης -του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) με κύρες δυνάμεις την Ρωσία και την Κίνα.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF), ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαιτίας της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλόιυ.

Συνέπειες για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό δεν φοβάται, καθώς εκτιμά ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει συμφέρον να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

Επίσης ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε την απαίτηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τη λήξη της θητείας του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σούλτς και προσθέτει ότι πιστεύει πως θα τηρηθούν οι σχετικές συμφωνίες.

Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός τάχθηκε επίσης υπέρ της λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας. Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ίδιες ευθύνες, όπως τόνισε.

Στην Τουρκία, εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει την ιδέα ένταξης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγάης.  «Η Τουρκία πρέπει να νοιώθει άνετα. Δεν πρέπει να λέει 'για εμένα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος'» φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από την επίσκεψή του σε Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Για να μην είναι η Τουρκία στους Πέντε της Σαγκάης; Το είπα αυτό στον κύριο Πούτιν, τον Ναζαρμπάγεφ [πρόεδρο του Καζακστάν)» είπε ο Ερντογάν. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης συγκροτήθηκε το 2001 με τη συμμετοχή Ρωσίας, Κίνας και τεσσάρων χωρών της κεντρικής Ασίας: Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. 

Ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στον SCO, ο οποίος ήταν αρχικά γνωστός ως «Πέντε της Σανγκάης» και δεν περιλάμβανε το Ουζμπεκιστάν, θα αποτελούσε νέα πηγή ανησυχίας για τη Δύση και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου