Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ FBI ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ;

 

Μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το FBI κάνει και πάλι την έκπληξη δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα για την αμφιλεγόμενη  αμνηστία που παραχώρησε ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στον επιχειρηματία Μαρκ Ριτς (1934-2013).

Η ανάρτηση της 129σέλιδης έκθεσης για την έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2005 ανακοινώθηκε στον λογαριασμό στο Twitter μίας υπηρεσίας του FBI που αρχειοθετεί τα έγγραφα που δημοσιεύονται βάσει του Νόμου για την Ελευθερία της Ενημέρωσης.

Λίγες ημέρες αφού η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα έρευνα για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, η δημοσίευση της έκθεσης για την ολοκλήρωση της παλαιάς αυτής έρευνας που αφορά τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ και σύζυγό της Μπιλ Κλίντον δημιουργεί και πάλι ερωτηματικά.

Το FBI επιμένει ότι πρόκειται για σύμπτωση. «Σύμφωνα με τη διαδικασία του Νόμου για την Ελευθερία της Ενημέρωσης, αυτά τα έγγραφα κηρύχθηκαν ελεύθερα προς δημοσίευσιν με αυτόματη διαδικασία», εξηγεί η ομοσπονδιακή αστυνομία .

Στις 20 Ιανουαρίου 2001, την τελευταία ημέρα της προεδρίας του, ο Μπιλ Κλίντον παραχώρησε αμνηστία σε μία σειρά προσώπων, ανάμεσά τους και ο Μαρκ Ριτς, εμβληματική φυσιογνωμία της εμπορίας πρώτων υλών, γνωστός για ύποπτες συναλλαγές και ύποπτος δωροδοκία και φοροδιαφυγή.

Επειτα από την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του για φοροδιαφυγή, ο Μάρκ Ριτς διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρει καταφύγιο στην Ελβετία.Η σύζυγός του Ντενίζ είχε υποστηρίξει οικονομικά τους Δημοκρατικούς στις εκλογές και είχε διαθέσει πόρους για την δημιουργία του Ιδρύματος Κλίντον.

Ο σημερινός αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είχε καταδιώξει τον Μαρκ Ριτς ως εισαγγελέας στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 και τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και είχε πραγματοποιήσει έρευνα για τους αμφιλεγόμενους νόμους αμνηστίας του Μπιλ Κλίντον.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, ζήτησε από το FBI να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έχει συλλέξει για τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, και της Ρωσίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε “μη δίκαιη” τη δημοσιοποίηση της έρευνας που διεξάγει το FBI, σχετικά με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, ενώ την ίδια στιγμή, δε δημοσιοποιούνται στοιχεία για τις ενδεχόμενες σχέσεις του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων με τη Ρωσία.

Το FBI διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα τους προηγούμενες μήνες αναφορικά με τις καταγγελίες ότι ο Τραμπ ή οι άνθρωποι του έχουν σχέσεις με Ρώσους πολίτες ή επιχειρήσεις που προκαλούν ερωτηματικά.

Ωστόσο, από την έρευνα αυτή δεν εντοπίστηκαν στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν την έναρξη πλήρους έρευνας γύρω από το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση. Το FBI τηρεί στάση σιωπής και δεν έχει συζητήσει δημόσια την έρευνα αυτή.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον διαβεβαιώνει ότι το FBI δε θα βρει τίποτα που να είναι επιλήψιμο στη νέα έρευνα που διεξάγει για το χειρισμό των ηλεκτρονικών της μηνυμάτων από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι έρευνα αυτή θα διαρκέσει για χρόνια, ενώ στην περίπτωση προεδρικής εκλογής της Κλίντον, θα επισκιάσει την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων της, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου