Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ISIS ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

 

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του FSB η ομάδα δημιουργήθηκε από απεσταλμένο του ISIS, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Ινγκουσετία στις αρχές Οκτωβρίου, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Τα πέντε μέλη της τρομοκρατικής ομάδας συνελήφθησαν σε σπίτια όπου είχαν καταφύγει.

Σε αυτά η FSB ανακάλυψε ένα οπλοστάσιο που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πέντε κιβώτια με πυροβόλα όπλα, τέσσερις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (με 10 κιλά TNT ο καθένας), και ένα τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή. «Οι ύποπτοι ομολόγησαν ότι είχαν επαφές με ηγετικά στελέχη του ISIS», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του FSB.

Στον αντίποδα τη διάθεση να καμφθούν οι σε διπλωματικό επίπεδο οι διαφορές της ρωσικής αυτοκρατορίας με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, δείχνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγα 24ωρα μετά την εκλογική νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησε «άνοιγμα» τόσο στον Ντόναλντ Τραμπ όσο και την Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποιώντας τηλεφωνική επαφή τη Δευτέρα, για τα ζητήματα που προκαλούν το χάσμα ανάμεσά τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν θέματα που άπτονται στις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους.

Ένα βασικό θέμα που απασχόλησε τις δύο πλευρές, ήταν ο κοινός αγώνας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ στη συζήτηση ενεπλάκη και το ζήτημα της Συρίας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το προσφυγικό και την τρομοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, ο Πούτιν ευελπιστεί σε μία νέα φόρμουλα συνεννόησης για το συριακό και ειδικότερα για την επόμενη μέρα στη χώρα και το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το ουκρανικό, ενόψει και του χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών. Η κυρία Μέρκελ ζήτησε να μην επιβληθούν κυρώσεις σε επίπεδο ενέργειας στην Ουκρανία, δηλαδή το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, ώστε να μην πληγεί ο πληθυσμός. 

Η ίδια συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τις ανάγκες για ενέργεια της Ευρώπης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις πάνω στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ για το ουκρανικό, καθώς και σε όσα συζητήθηκαν στις 19 Οκτωβρίου, στη σύσκεψη του Βερολίνου. Επίσης, έγινε αναφορά αι στο συριακό και τις εξελίξεις στον πολύπλοκο πόλεμο που διεξάγεται στην περιοχή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου