Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
1.Τα «Γεράκια του Κουρδιστάν», παρακλάδι του PKK, πίσω από την επίθεση στην Πόλη. Παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), ανέλαβε χθες, Κυριακή, την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε έξω από στάδιο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 150.

Η TAK έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών επιθέσεων φέτος: για την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο (28 νεκροί), για μια επίθεση στην πρωτεύουσα στις 13 Μαρτίου (34 θάνατοι) και για μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη (11 νεκροί).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη της κατά της τρομοκρατίας «μέχρι το τέλος».

2. Που πάμε με τη διαπραγμάτευση;
Με ανοικτά τα «καυτά» θέματα της ατζέντας της διαπραγμάτευσης αρχίζει στις αρχές της εβδομάδας ο νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν το εργασιακό, και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια - πλην του 2017 για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία.

3. Πάμε (και) Βερολίνο
Διεθνείς επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου και του Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στος 16-17 Δεκεμβρίου.

Στόχος η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η αποφυγή λήψης νέων μέτρων. Ανάμεσα στις επαφές ξεχωρίζουν εκείνη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό καθώς και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη γερμανίδα καγεκελάριο στο Βερολίνο την Παρασκευή.

4. Μόνο με πλαστικό χρήμα το αφορολόγητο
Μόνο με πλαστικό χρήμα θα «χτίζεται» το αφορολόγητο καθώς το δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για το αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διάταξη με την οποία ο λογαριασμός που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα να είναι ακατάσχετος.


5. Η αιθαλομίχλη εμφανίστηκε ξανά στην Αθήνα
Υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3 κατέγραψε το Σάββατο και την Κυριακή το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου