Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΟΜΠΑΜΑ

 

Κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα προσέφεραν στον πρόεδρο μια σειρά από επιλογές ώστε να απαντηθούν οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών. 

Οι προτάσεις περιλάμβαναν την έκθεση των οικονομικών σχέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν με ολιγάρχες ή τη χειραγώγηση του ειδικού κώδικα υπολογιστή που χρησιμοποιεί η Ρωσία στο σχεδιασμό των κυβερνο-όπλων, γράφει η «New York Times».

Ωστόσο, παρά το ότι ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε την Παρασκευή να «στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ρωσία», τόσο ως τιμωρία όσο και ως αποτροπή, μερικές από τις επιλογές είχαν απορριφθεί είτε ως αλυσιτελείς, είτε ως πολύ επικίνδυνες. Αν οι επιλογές ήταν καλύτερες, ο Πρόεδρος θα είχε ενεργήσει ήδη, ανέφερε ένας συνεργάτης του κ. Ομπάμα στην «ΝΥΤ».
 
Στις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του ο Μπαράκ Ομπάμα είναι αντιμέτωπος με μία δυσκολία που αναμένεται να κληρονομήσει και ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ: Πώς να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο κυβερνο-οπλοστάσιο του Κόσμου σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ, όπως φάνηκε και στις εκλογές, είναι εξαιρετικά ευάλωτες.

«Υπάρχει κάτι που να μπορούμε να τους κάνουμε, το οποίο θα το δουν, θα γνωρίζουν κατά 98% ότι εμείς το κάναμε, αλλά δεν θα είναι τόσο εμφανές που να μπορούν να απαντήσουν επικαλούμενοι την τιμή τους;» αναρωτήθηκε την Παρασκευή ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA υπό τον κ. Ομπάμα, σε μια συνεδρία που οργανώθηκε από το «Belfer Center for Science and International Affairs» του Χάρβαρντ. 

«Το ερώτημα είναι πόσο ευφυής θέλουμε να είναι (η κυβερνοεπίθεση), πόσο καταστροφική την θέλουμε, πώς προσπαθείς να τελειώσεις το θέμα και όχι απλά να το αντικρούσεις», πρόσθεσε. Η ιδέα του να δημοσιοποιηθούν οι σχέσεις του κ. Πούτιν με τους ολιγάρχες απορρίφθηκε καθώς οι συνεργάτες του κ. Ομπάμα θεώρησαν πως κάτι τέτοιο δεν θα σοκάρει τους Ρώσους. 

Ακόμα υπάρχουν, ωστόσο, προτάσεις να αποκαλυφθούν οι ηγέτες του στενού κύκλου του κ. Πούτιν από τους κρυμμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη και την Ασία. Υπάρχει μια επιλογή να χρησιμοποιηθούν κυρώσεις στο πλαίσιο ενός μονοετούς εκτελεστικού διατάγματος για την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών στους ανώτερους αξιωματούχους της GRU. 

Της ρωσικής στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών που οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας λένε πως έκλεψε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και του προέδρου της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ομογενή Τζον Ποντέστα.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και η στρατιωτική της ξαδέλφη, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχουν εργαστεί και πάνω σε άλλες ιδέες, σύμφωνα με αξιωματούχους, αν και μερικές έχουν απορριφθεί από το Πεντάγωνο.

Τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να αναπτύξουν το παγκόσμιας κλάσης κυβερνο-οπλοστάσιο που έχει συσταθεί με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ομπάμα ώστε να εκθέσει ή να εξουδετερώσει μερικά από τα εργαλεία χακαρίσματος που χρησιμοποιούνται από τους κατασκόπους της Ρωσίας – το ψηφιακό ισοδύναμο μιας προληπτικής επίθεσης.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου