Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑΣΙΜΕΣ

 

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Δεν πάγωσαν, όπως ζητούσε η Αυστρία, δεν ανοίγουν νέα κεφάλαια "υπό τις τρέχουσες περιστάσεις", όπως ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Στάσιμο παραμένει το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν συμφώνησαν χθες στο «πάγωμά» τους, αποκλείοντας όμως παράλληλα, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

Το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την ατζέντα της αυριανής συνόδου κορυφής, παρά τις μακρές συζητήσεις, δεν υιοθέτησε συμπεράσματα για τις χώρες διεύρυνσης, καθώς η Αυστρία αρνήθηκε τελικά να τα υπογράψει. 

Το σημείο αιχμής ήταν το αίτημα της Αυστρίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ άλλα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα επιθυμούσαν τη διατήρηση του διαλόγου με την Άγκυρα. Εκτός από την Αυστρία, που πρότεινε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία κράτησε και η Ολλανδία, κυρίως γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Ωστόσο, η Ολλανδία πρότεινε μια συμβιβαστική λύση, δηλαδή μια διατύπωση περί παγώματος στο άνοιγμα των κεφαλαίων με την Τουρκία και όχι στην όλη ενταξιακή διαδικασία, την οποία απέρριψε επίσης η Αυστρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σλοβακική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., σε συνέχεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο επίσης ασχολήθηκε με το ζήτημα της Τουρκίας, εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. δεν προτίθεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό τις «τρέχουσες περιστάσεις».

Ν. Κοτζιάς: Να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, τάχθηκε κατά της πρότασης της Αυστρίας, εκφράζοντας την άποψη πως μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση. 

Αντίθετα, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα επιθυμεί τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή να αφήσει τον εαυτό της εκτός Ε.Ε. 

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη με αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάννης ή αιχμές αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών.

Ικανοποίηση για την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων για την Αλβανία.
Εξάλλου, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγιναν αποδεκτές όλες οι ελληνικές προτάσεις σε σχέση με την έκθεση της Επιτροπής. 

Ειδικότερα, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις παραγράφους που μιλούν για τη μάχη ενάντια στη διαφθορά και στο οργανωμένο έγκλημα, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και στην παράγραφο που αναφέρεται στη σημασία της «καλής γειτονίας». 

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., εκτιμώντας ότι θα υπάρχει σημαντικό οικονομικό και γεωγραφικό όφελος τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει βάσει των ευρωπαϊκών αξιών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου