Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

 

Βόμβα έριξε η Εισαγγελία Διαφθοράς αφού μπαίνει στο μικροσκόπιο, 14 χρόνια μετά, η πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων (ιδιωτικοποίηση) στη γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal, η οποία φέρεται να προκάλεσε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 53 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία ερευνάται για μίζες από την ελληνική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο με τα υποβρύχια και φέρεται, από τα στοιχεία που συνελέγησαν, να πήρε ουσιαστικά ως “δώρο” τα ναυπηγεία.

Τα νέα στοιχεία που οδηγούν σε έρευνα από την αρχή συγκέντρωσαν η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής. Γιώργος Ευαγγέλου και ήδη διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης. 

Εκείνη την περίοδο, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ήταν ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Ανάπτυξης ο Άκης Τσοχατζόπουλος, υφυπουργός Ανάπτυξης ο Αλ. Καλαφάτης και υπουργός Άμυνας, ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Τα βασικά σημεία έρευνας αφορούν στα εξής:
–η εταιρία ουδέποτε κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ,

–την ημέρα υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης (31/5/2002) υπογράφεται και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων,

–βασικός σκοπός της ιδιωτικοποίησης δεν ήταν η είσπραξη του τιμήματος, αλλά η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και ο εκσυγχρονισμός των Ναυπηγείων, όμως ουδέποτε επετεύχθη, γιατί τα Ναυπηγεία απαξιώθηκαν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν.

Η νέα έρευνα στρέφεται κατά όλων των προσώπων – πολιτικών και μη – που ενεπλάκησαν στην υπόθεση εξαγοράς των Ναυπηγείων από τη HDW για απιστία κακουργηματική σε βάρος του Δημοσίου. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει αν προκύψουν ερευνώμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, οι οποίες με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι καταφανώς παραγεγραμμένες.

Οι δικαστικές Αρχές έχουν αυτό τον προβληματισμό, αλλά – επικαλούμενες ανάλογες υποθέσεις – θυμίζουν πως σε περίπτωση που διευρυνθεί ο κύκλος των αδικημάτων και εντοπιστεί ροή “μαύρου χρήματος”, τότε τα αδικήματα αυτά δεν θα είναι παραγεγραμμένα, ακόμη και για πολιτικά πρόσωπα. Τέτοια περίπτωση, βέβαια, είναι του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις έρευνες για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, εντόπισαν έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων που τους οδήγησαν, για πρώτη φορά, στη διενέργεια ελέγχου της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ). 

Το πρώτο συμπέρασμα, το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί, με περαιτέρω στοιχεία, είναι πως η πώληση έγινε με αδιαφανή διαγωνισμό και κατά παραβίαση των οριζομένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου