Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η Ε.Ε.

 

Εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά Ρωσίας για το ουκρανικό συμφώνησαν οι 28 ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι κυρώσεις αφορούν στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, αλλά και στην ενίσχυση, την οποία παρέχει η Ρωσία στους ρωσόφωνους αποσχιστές αντάρτες που ελέγχουν τμήματα των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Συνάντηση Πούτιν – Άμπε: H επίλυση του προβλήματος των εδαφικών διεκδικήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στην Ιαπωνία ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος, Ρωσία και Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης για τον επίσημο τερματισμό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα υπογράψουν συμφωνίες για την οικονομική συνεργασία τους, σε τομείς από την ιατρική τεχνολογία μέχρι την ενέργεια.

Ωστόσο το επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος εντοπίζεται στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος με τα νησιά του δυτικού Ειρηνικού που κατέλαβαν οι σοβιετικές δυνάμεις στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αναγκάζοντας 17.000 Ιάπωνες να τα εγκαταλείψουν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στο Ναγκάτο, στην εκλογική περιφέρεια του Άμπε, στα νότια της Ιαπωνίας, ενώ οι συναντήσεις θα επαναληφθούν την Παρασκευή στο Τόκιο.

Ο Άμπε υποστηρίζει την επίλυση της εδαφικής διεκδίκησης των νησιών, τόσο για λόγους προσωπικού πολιτικού συμβολισμού, όσο και για λόγους διπλωματικής και γεωπολιτικής πρακτικής, προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Ρωσία, ως γεωπολιτικό αντίβαρο στην περιφερειακή και διεθνή αναβάθμιση της Κίνας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου