Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

EΡΧΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

 

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση στην Ιταλία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της  τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS) για παραχώρηση χρόνου μέχρι τον Γενάρη, ώστε να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δις κλυδωνίζοντας έτι τα θεμέλια της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας που επιθυμούσε να υλοποιήσει σχέδιο ιδιωτικής διάσωσης.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η Ιταλία δεν έχει άλλη λύση, παρά να σώσει την τράπεζα με κρατικά κεφάλαια και να υποστούν ζημιά οι πιστωτές και σύμφωνα με την ιταλικά Λα Ρεπούμπλικα.

Το σχέδιο αναμένεται να υπογραφεί εντός δύο ημερών από τον υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Είναι αντιληπτό ότι η εξέλιξη αυτή είναι ένα χτύπημα στην οικονομία της Ευρώπης, αφού η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομική δύναμη της ΕΕ.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν στη Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον απόηχο του διαγγέλματος που άναψε φωτιές, καθώς, όπως μεταδίδεται από τα γερμανικά Μέσα, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν γνώριζαν για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Στις 15 και 16 Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα πάρουν μέρος στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συναντηθούν με την Καγκελάριο και τον γερμανό υπουργό.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου