Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

OΛΟΙ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ - ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ - ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

 

Η ανάγκη για μια νέα εκεχειρία στο Χαλέπι καθίσταται όλο και πιο επιτακτική, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι οι εγκλωβισμένοι άμαχοι αριθμούν περί τους 275.000 ανθρώπους ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες 31.500 άμαχοι εκτοπίστηκαν, για να σωθούν από τις συγκρούσεις, που έχουν φτάσει σε υψηλό σημείο κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους καθίσταται όλο και δυσκολότερη, σχεδόν αδύνατη.

Την ίδια στιγμή, ηγέτες από τη διεθνή κοινότητα καλούν στην εφαρμογή εκεχειρίας, κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδίδονται σε επιθέσεις και πολεμικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαλέπι, καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προωθούνται στα νότια και ανατολικά μέτωπα, ενώ επιθέσεις με ρουκέτες πραγματοποιούνται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης εναντίον των περιοχών που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι κυβερνητικές δυνάμεις. Στις περιοχές που χτυπούν οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για να σωθούν.

Από τη Βηρυτό όπου βρίσκονται, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έκαναν έκκληση έστω προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να δημιουργηθούν διάδρομοι για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε επίσης ότι ΗΠΑ και Ρωσία μελετούν νέες ιδέες ώστε να δοθεί μια διπλωματική λύση, η οποία θα οδηγήσει σε ανακωχή στο Χαλέπι. Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ο Τζον Κέρι υποστήριξε ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να βρεθεί μια λύση.

Εξήγησε ότι οι νέες αυτές ιδέες που υπάρχουν θα συζητηθούν μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών ομάδων διαπραγμάτευσης τις επόμενες ημέρες, την πρόοδο των οποίων θα εκτιμήσουν, μαζί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την ερχόμενη Τετάρτη στη συνάντησή τους στο Αμβούργο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 20.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των 31.500 εκτοπισμένων που έχουν φύγει από το Ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες ημέρες για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς, αλλά υπάρχει κίνδυνος ότι ο ΟΗΕ δεν θα μπορέσει να τους εξασφαλίσει καταλύματα για τον χειμώνα.

«Τώρα επείγει να παράσχουμε τη βοήθεια που χρειάζονται αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους», είπε στους δημοσιογράφους, στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της Unicef Κριστόφ Μπουλιεράκ. «Δίνουμε αγώνα με τον χρόνο γιατί ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες», πρόσθεσε.

Η Unicef διαθέτει «χειμωνιάτικα ρούχα και κουβέρτες (...) για να προστατευτούν τουλάχιστον από τις χαμηλές θερμοκρασίες», ανέφερε, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισήμανε από την πλευρά της ότι είναι αναγκαίο να βρεθούν καταλύματα για τους αμάχους που έφυγαν από το ανατολικό Χαλέπι.

«Πολλοί από αυτούς ζουν σήμερα σε ημιτελή κτίρια ή ακόμη και σε μισογκρεμισμένα σπίτια», είπε ο εκπρόσωπός της, Άντριαν 'Εντουαρντς. Η Unicef σκοπεύει να εμβολιάσει τους εκτοπισμένους γιατί πολλά από τα παιδιά που ζούσαν στο ανατολικό Χαλέπι, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης δεν είχαν εμβολιαστεί για να προστατευθούν από τις παιδικές ασθένειες.

Εκατοντάδες Σύροι αντάρτες και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν επίσης την πόλη αλ Ταλ, κοντά στη Δαμασκό, έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη συριακή κυβέρνηση. Πρόκειται για την τελευταία κατά σειρά πόλη που εγκαταλείπουν οι αντικαθεστωτικοί στο πλαίσιο τέτοιων συμφωνιών την ώρα ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του εδραιώνουν τον έλεγχό τους στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 2.000 αντάρτες μαζί με τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν το αλ Ταλ σήμερα, αφού επιβιβάστηκαν σε περισσότερα από 40 λεωφορεία και ορισμένα ασθενοφόρα. Από την πλευρά του, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για σχεδόν 1.000 ανθρώπους, μαχητές μαζί με τις οικογένειές τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου