Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

750.000 ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΟΣΟΥΛΗΣ ΔΙΧΩΣ ΝΕΡΟ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

 

Ενώ η πολιορκία της Μοσούλης, πρωτεύουσας της επαρχίας Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ, εισέρχεται στον τέταρτο μήνα, ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και ο ΟΗΕ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τους 750.000 πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον δυτικό τομέα της πόλης, ο οποίος κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η Μοσούλη διασχίζεται από τον ποταμό Τίγρη που τη χωρίζει σε ανατολική και δυτική Μοσούλη. Η ανατολική Μοσούλη απελευθερώθηκε από τον ιρακινό στρατό, η δυτική παραμένει υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών.

Σε ό,τι αφορά την ανατολική Μοσούλη, 550.000 κάτοικοι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους, μέχρι να ελευθερωθούν, ενώ 180.000 τα εγκατέλειψαν και κατέφυγαν σε στρατόπεδα που έστησε η ιρακινή κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

Οι πληροφορίες μέσα από την πολιορκημένη δυτική Μοσούλη είναι άκρως ανησυχητικές. Ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν πρόσβαση για να παραδώσουν τρόφιμα και φάρμακα στους πολιορκημένους. Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν φτάσει στα ύψη.

Νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στα περισσότερα σπίτια δεν υπάρχει. Πολλές οικογένειες ίσα που εξασφαλίζουν ένα φτωχικό γεύμα την ημέρα ενώ πολλοί καίνε τα έπιπλά τους για να ζεσταθούν. Να σημειωθεί ότι ο χειμώνας θερίζει στο βόρειο Ιράκ.

Οι μισές απώλειες στη δυτική Μοσούλη είναι άμαχοι. Πολίτες σκοτώνονται από πυρά αλλά και από παγίδες με εκρηκτικά. Υπάρχει φόβος ότι το Ισλαμικό Κράτος θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αμάχους και ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι όμως που δεν το έκανε στις μάχες στην ανατολική Μοσούλη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου